Economic

Radu Marian: CNPF ar putea obține mai multe atribuții pentru protecția consumatorului de servicii financiare

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) ar putea obține mai multe atribuții pentru protecția consumatorului de servicii financiare. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Radu Marian, care, împreună cu alți deputați, a înregistrat un proiect de lege în acest sens.

Radu Marian
Sursa: Radu Marian

Deputatul PAS a precizat că în prezent cadrul de reglementare în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiare este unul foarte fragmentat. Astfel, Inspectoratul de Stat pentru protecția Consumatorilor, Banca Națională a Moldovei împart împreună o serie de obligații privind protecția consumatorului. Acest fapt creează confuzie pentru cetățeni și companii, dar și ineficiență, deoarece adesea unele responsabilități se pasează de la o instituție la alta.

„Odată adoptat acest proiect de lege, consumatori ar trebui să se bucure de mai multă transparență a produselor financiare destinate consumatorilor, diminuare semnificativă a practicilor comerciale incorecte și clauzelor abuzive în relațiile consumatorilor de servicii financiare. De exemplu, contractele de credit, să fie mai transparente și să nu admită supraîndatorare a clienților prin anumite prevederi ascunse”, a declarat Radu Marian.

Radu Marian a precizat că CNPF va avea un mandat clar și bine definit de protecție a consumatorilor de servicii financiare, inclusiv prestate de companii de pe piața de capital, asigurări, fonduri de pensii voluntare, organizații de creditare nebancară, bănci, prestatori de servicii de plată, case de schimb valutar și emitenți de monedă electronică. Un alt aspect important introdus în proiectul de lege este că CNPF se va implica în educația financiară a populației, ținând cont de faptul că sectorul financiar este unul fundamental pentru bunăstarea țării.

Proiectul urmează să fie supus consultărilor publice și urmează să intre în vigoare la 1 iulie.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult