Social

Calendarul zilei // Comunitatea Europeană adoptă steagul european

Radio Moldova vă prezintă calendarul zilei - cele mai importante evenimente din istorie, politică și cultură, pe care le consemnăm astăzi, 26 mai

1896: Nicolae al II-lea devine ultimul țar al Rusiei imperiale.

1896: A fost publicat pentru prima oară indicele bursier Dow Jones Industrial Average

1918: Republica Democrată Georgia și-a declarat independența. După revoluția rusă din 1917 și înfrângerile din Primul Război Mondial, mișcările din interiorul Georgiei au pus presiune pentru independența față de Rusia, iar la 26 mai 1918, Georgia s-a declarat republică democratică independentă. Georgia s-a separat de Uniunea Sovietică pe 9 aprilie 1991. Primii ani de independență au fost marcați de conflictele declanșate în regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia, confruntările armate încheindu-se prin armistițiul din 1992 și, respectiv, 1994. În urma recunoașterii independenței regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud de către Federația Rusă (în august 2008), Georgia a decis să se retragă din Comunitatea Statelor Independente (organizație la care a aderat în 1993). Georgia și-a fixat ca obiectiv aderarea la NATO, participând la operațiunile desfășurate de Alianță în Afganistan. Astăzi este marcată Ziua Națională a Georgiei.

1967: The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

1986: Comunitatea Europeană adoptă steagul european. Drapelul european simbolizează atât Uniunea Europeană, cât și, în sens mai larg, identitatea și unitatea Europei. Drapelul prezintă un cerc format din 12 stele aurii pe fond albastru. Stelele simbolizează idealurile de unitate, solidaritate și armonie între popoarele Europei. Numărul stelelor nu are legătură cu numărul statelor membre, cercul fiind un simbol al unității. Prima adoptare a drapelului de către Consiliul Europei a avut loc la 8 decembrie 1955, o organizație internațională pentru apărarea drepturilor omului, distinctă de UE.

S-au născut:

1962: Black, cântăreț și compozitor englez

1964: Lenny Kravitz, chitarist și cântăreț american

1966: Helena Bonham Carter, actriță britanică

Asăzi este marcată Ziua europeană a vecinilor. A fost lansată în 2004, iar un an mai târziu, 450 de orașe europene au organizat acțiuni cu prilejul acestei zile. În prezent, acest număr a ajuns la circa 1500 de orașe din 36 de țări.

Citește mai mult