Experții se așteaptă la o avalanșă de cereri pentru imobile în a doua jumătate a anului
Prețurile la imobiliare vor crește semnificativ în a doua jumătate a anului, după o stagnare înregistrată în ultimii ani. Experții în domeniu susțin că moldovenii, care aveau nevoie de o locuință au tot amânat procurarea din cauza pandemiei, războiului din Ucraina, dar și a inflației. Totodată, în 2022 au fost construite mai puține imobile, fiind în scădere și numărul autorizațiilor.
După ce, în 2022, prețurile la apartamente în municipiul Chișinău au stagnat, în primul trimestru din 2023 acestea au înregistrat o creștere de peste 2%, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii Realitatea Economică de la Radio Moldova. El a explicat că recuperarea a început încă în anul 2021, însă creșterea bruscă de prețuri a speriat cumpărătorii, fapt care a provocat o mică pauză pe piața imobiliară. Potrivit expertului, o altă problemă este că au stagnat nu doar prețurile, dar și construcția de imobile noi.
„Lumea pleacă din țară, nu pleacă din Chișinău. Chișinăul este singura localitate, cu excepție a Bălțiului, unde numărul de populație crește și va crește constant. Vorbim despre un deficit pe piața imobiliară de mii de apartamente. Și ceea ce se construiește acuma în Moldova este de două ori mai puțin decât s-a construit înainte, dar nu uităm, dacă raportăm la numărul populației, în Chișinău, acuma se construiește de patru ori mai puțin decât s-a construit cândva. Noi construim aproximativ de două-trei ori mai puțin decât construiește în România”, a punctat Veaceslav Ioniță.
Președintele fondator al Asociației Agenților Imobiliari din Republica Moldova, Eugen Țurcan, a menționat că anul trecut piața imobiliară a fost afectată de războiul din Ucraina, iar acum se așteaptă la o avalanșă de cereri din partea cumpărătorilor. Acesta mai subliniază că în ultimii ani s-a construit foarte puțin, astfel oferta este mică, ceea ce va duce și la majorarea prețurilor.
„În Moldova, portretul unui dezvoltator imobiliar arată diferit în comparație cu cel din Statele Unite sau din Turcia. Dacă în Statele Unite poate fi construit un bloc fără a fi vândut un apartament, dezvoltatorii noștri, dacă pornesc un complex locativ și nu au suficiente vânzări, construcția începe a frâna. Deci noi suntem dependenți de vânzările pe care le avem. Pot să vă dau niște cifre, dacă noi vorbim de o garsonieră mobilată și un preț de 700 - 800 de euro, până la 1.000 euro, oamenii nu se sperie de aceste cifre. Dacă vorbim de un apartament într-o casă numită de elită, unde prețul unui metru pătrat atinge deja și 3500 de euro, oamenii nu se sperie”, spune Eugen Țurcan.
Președintele Federației Patronale a Constructorilor, Drumarilor și Producătorilor de Materiale de Construcție, Pavel Caba, a precizat că mulți dintre constructori au fost nevoiți să-și stopeze proiectele din cauza situației imprevizibile din regiune.
„Populația are o neîncredere în situația de mâine și de aceea mulți din incapacitate de plată nu mai făceau investiții în imobiliare. Vânzările s-au stopat din această cauză, se vede după numărul de autorizație la de construire, care s-a redus drastic, s-a micșorat undeva la 25-30% în ultima perioadă. Rezultatul acestor două evenimente mari - război și pandemia este că multe companii și-au sistat temporar activitatea. Sunt multe companii care au mers în vecinătate, dar în marea majoritate companiile au rămas pe loc”, a declarat Pavel Caba.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut s-au eliberat aproximativ 3400 de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale. Numărul acestora a fost în scădere cu 17,6% față de anul 2021.