Politic

Maia Sandu, despre alegerile din autonomia găgăuză: Prefer să nu comentez până la o decizie finală

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că nu va comenta alegerile bașcanului din autonomia găgăuză până la anunțarea unei decizii finale. Șefa statului a declarat la emisiunea „Bună seara” de la Moldova 1 că autoritățile își doresc alegeri libere și corecte, iar votul cetățenilor trebuie să fie unul autentic.

„Prefer să nu comentez ce se întâmplă acolo până la o decizie finală, pentru că nu vreau să fie speculații pe lucrurile pe care o să le spun. Sigur că ne dorim alegeri libere și corecte și ca votul cetățenilor să fie un vot autentic. N-o să meargă Chișinăul să aleagă pentru cetățenii din autonomie conducerea de acolo. Dar alegerile trebuie să fie libere și corecte, sunt niște lecții pe care trebuie să le învățăm. Concluziile pe care le am prefer să le fac publice după ce se încheie procesul”, a declarat Maia Sandu.

În context, președintele a chemat locuitorii regiunii, care își iubesc țara să vină duminică, în Piața Marii Adunări Naționale, pentru că „proiectul de integrare europeană este un proiect spre dezvoltare, proiectul pentru siguranță și pace”.

Amintim că duminică, 14 mai, în autonomia găgăuză a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor la funcția de bașcan. Potrivit autorității electorale locale, cele mai multe voturi le-ar fi acumulat candidata Partidului Șor Evghenia Guțul.

Luni, 22 mai, Curtea de Apel Comrat urmează să se pronunțe asupra legalității scrutinului, în condițiile în care organele de drept desfășoară acțiuni de urmărire penală în dosarul coruperii alegătorilor, iar Comisia Electorală Centrală a constatat că toți cei opt candidați au folosit bani nedeclarați în campania electorală și alegeri.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult