Există o coeziune în societatea moldovenească în ceea ce privește integrarea europeană a țării, susțin experții
Mesajele care au fost transmise, ieri, la Adunarea „Moldova europeană” de către președinta țării, Maia Sandu, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dar și de către personalitățile din diverse domenii, au accentuat că există o coeziune în societatea moldovenească, în ceea ce privește integrarea europeană a țării, susțin experții.
În opinia acestora, cetățenii conștientizează că viitorul Republicii Moldova este doar în Uniunea Europeană.
Prezența mare la Adunarea Moldova europeană argumentează că tot mai mulți cetățeni conștientizează beneficiile aderării la Uniunea Europeană, a declarat pentru Radio Moldova directorul Institutului de cercetări politice, juridice și sociologice Victor Juc. În opinia sa, CSI, implicit Federația Rusă, nu mai este atractivă.
„Patru facturi care contribuiam la menținerea Republicii Moldova în cheia intereselor geopolitice ale Federației Ruse, practic, își pierd din valoare. Republica Moldova a demonstrat că poate să identifice alte surse de aprovizionare cu gaze naturale, cu migranții de muncă care au avut de muncit sau stabilit acolo au luat cetățenii din Federația Rusă și pierd legătura cu patria istorică, iar alții pleacă în alte părți doar prin apropierea europeană se asigură salariile și pensiile”, a menționat Victor Juc.
Experta de la București, Angela Gramada, este de părere că mesajele transmise ieri la Chișinău argumentează că grupurile etnice sau sociale se pot încadra ușor în procesul de integrare europeană.
„Președinta a avut un discurs bun, un discurs pro-european, discurs care să adune coeziunea în rândul ideii de integrare europeană a Republicii Moldova. Mi-a plăcut și invitații, modul în care aceștia au accentuat identitatea europeană a Republicii Moldova, aspirațiile și valorile pe care noi încercăm să le accidăm și în același timp să le implementăm în Republica Moldova”, a afirmat Angela Gramadă.
Angela Gramada a mai precizat că toate cele șapte puncte din Rezoluția adoptată ieri sunt foarte importante. Dacă se va ține cont de ele, aderarea la Uniunea Europeană a țării noastre ar putea fi înfăptuită mai repede.
Precizăm că, ieri, la Adunarea „Moldova Europeană”, care a avut loc la Chișinău, au participat aproximativ 80 de mii de cetățeni.