Social

Doctorul familiei// Află ce este diabetul gestațional și cum poți preveni afecțiunea

Diabetul Zaharat este o afecțiune frecventă în toată lumea, inclusiv la noi în țară. În Europa, 1 din 11 adulți traiește cu diabet zaharat, iar în Republica Moldova statisticile arată că bărbații au un risc aproape de trei ori mai mare de a se îmbolnăvi de această boală netransmisibilă, comparativ cu femeile. Există, însă și forme particulare femeilor. Despre diabetul gestațional aflați mai multe informații de la Pavel Cepraga.

Diabetul este o boală cronică atunci când nivelul glucozei adică a zahărului din sânge crește peste normal. Dereglările hormonale din timpul sarcinii, pot determina apariția diabetului la gravide, afecțiunea numindu-se diabet gestațional. Care sunt riscurile acestei maladii pentru făt, dar și cum poate fi stabilit diagnosticul de precizie vă spune Natalia Porcereanu, medic endocrinolog, SCR „Timofei Moșneaga”.

„Femeile care au diabetul gestațional au un risc mai mare de a dezvolta complicații materne, complicații în timpul sarcinii, dar și complicații fetale, ce țin de dezvoltarea fătului. Frecvent vorbim de făt macrosom, făt cu o greutate mai mare de 4 kg la naștere și toate celelalte complicații care sunt legate de această greutate excesivă. În categoria de risc de a dezvolta diabet gestațional sunt femeile cu un surplus ponderal, femeile care au rude cu diabet zaharat, care au hipertensiune arterială, alte patologii metabolice, sindromul ovarului polichistic. Femeile ar trebui să-și evalueze glicemiile și ar trebui să facă testul oral de toleranță la glucoză pentru a identifica această patologie”, menționează Natalia Porcereanu.

Adresați-vă medicului de familie sau endocrinologului pentru a beneficia de consultanță în planificarea familiei și a evalua eventualele riscuri asociate sarcinii.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult