Social

La Leova va fi deschis un nou punct de trecere a frontierei cu România

Astăzi, va avea loc inaugurarea noului punct de trecere a frontierei de stat, Leova – Bumbăta. Noul punct de trecere a frontierei se deschide în această după-amiază și va prelua din traficul de la Albița, cea mai tranzitată vamă din Republica Moldova. Până la construirea unui pod fix, trecerea Prutului pe la Bumbăta – Leova se face pe un pod flotant.

La inaugurarea noului punct de trecere a frontierei de stat, Leova – Bumbăta va participa ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, și omologul său român, Lucian Bode, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Lidia Dabija, și ministrul Transporturilor și Infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, precum și șefii instituțiilor de frontieră și vamale din cele două țări, anunță Guvernul.

Totodată, presa din România precizează că prin acest punct vamal vor trece deocamdată doar autoturisme.

Precizăm că lucrările de construcție a drumului de acces și a podului de la Leova au demarat la mijlocul lunii iunie 2022, pe ambele maluri ale Prutului. Ulterior, în septembrie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat acordul pentru înființarea unui punct de trecere a frontierei în preajma acestui pod. În prezent, pe râul Prut sunt nouă poduri, șase rutiere și trei feroviare.

Amintim că subiectul construcției podului Leova-Bumbăta a fost readus în atenția autorităților pe 11 februarie 2022, la ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României, desfășurată la Chișinău. Potrivit documentelor, vechiul pod Leova-Bumbăta a fost construit după războiul ruso-turc din anii 1768–1774 și a fost demolat de sovietici în 1944. Construcția acestuia va contribui la fluidizarea transportului de mărfuri de mare tonaj.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult