România intenționează să aprovizioneze în totalitate Republica Moldova cu energie și gaze naturale
Pe burse, energia electrică și gazele naturale continuă să se ieftinească. Prețurile sunt chiar și de două ori mai mici decât în urmă cu un an, dar scăderile nu se văd și în ofertele pentru populație. În tot acest timp, România își propune să aprovizioneze în integralitate și totalitate Republica Moldova cu energie și gaze naturale, spune ministrul de resort din România, Virgil Popescu. Pentru astea sunt două opțiuni pentru finanțare, RepowerEU sau fondul de modernizare, a declarat Virgil Popescu la Forumul Energiei.
Relația României cu Republica Moldova în domeniul energiei este prioritară pentru țara noastră, atât din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze naturale, cât și cu energie electrică, a declarat ministrul Energiei al României, Virgil Popescu, în cadrul Forumului Energiei, organizat de Financial Intelligence. El a adăugat că se dorește alimentarea în totalitate a Republicii Moldova cu energie electrică și gaze naturale din România:
„La nivelul gazelor naturale avem gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Săptămâna trecută am aprobat un memorandum în guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu Republica Moldova. Studiem creșterea capacității de interconectare prin acest gazoduct. Suntem în stadiu avansat cu proiectul Suceava-Bălți, linie de 400 de kilovolți, pentru a lega direct Republica Moldova de România. Avem două opțiuni pentru finanțarea pe teritoriul României: RepowerEU sau fondul de modernizare. Colegii moldoveni au deja finanțarea pentru partea pe teritoriul Republicii Moldova. „Nuclearelectrica” cu „Energocom” a semnat deja un contract de tip DPA pentru unitatea 3 și unitatea 4. Practic, dorim să aprovizionăm în integralitate și în totalitate Republica Moldova cu energie și gaze naturale din România”, a menționat Virgil Popescu.
Proiectele de creare de noi capacități de producție de energie electrică în România sunt numeroase și includ atât investiții pe zona de regenerabile, cât și pe cea de nuclear sau de gaze naturale, însă ele depind și de întărirea sistemului de transport și de echilibrare a sistemului energetic național, a precizat ministrul Virgil Popescu. Potrivit acestuia, prioritatea numărul unu a sistemului de transport a energiei al României trebuie să fie cablul de curent continuu, care va străbate România de la est la vest, parte a unui proiect ce va lega Azerbaidjanul de Europa.