Economic

Energocom a aprobat procedura de achiziție a gazelor naturale prin negocieri directe. Victor Bînzari: În 2-3 luni prețul la gaz va scădea

Energocom a aprobat procedura de achiziție a gazelor naturale prin negocieri directe, iar la procedurile de achiziții vor participa companii internaționale. Astfel, în următoarele 2-3 luni prețul la gaz va scădea. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de către directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari. Acesta a mai spus că o delegație condusă de ministrul Energiei, Victor Parlicov, se află în prezent la Bruxelles, unde se discută și despre achiziționarea de gaze naturale pentru perioada rece a anului 2023-2024.

agora.md
Sursa: agora.md

Potrivit directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari, procedura de achiziție a gazelor naturale prin negocieri directe îi va ajuta pe reprezentanții companiei să semneze contracte cu furnizori europeni de gaze naturale la prețuri accesibile.

„La Bruxelles noi discutăm mai multe aspecte, tot ce ține de domeniul energetic, inclusiv pregătirea pentru sezonul rece. Sunt multe discuții la nivel înalt cu mai mulți reprezentanți din domeniul energetic. Am atins subiectul despre achiziția de pe platforma comună a Uniunii Europene cu privire la gaze naturale care deja ne-a oferit niște prețuri. Începem să vedem ce oportunități sunt pentru viitor, pentru că prețurile sunt destul de competitive pe platformă și poate o să ajungem la momentul în care vom achiziționa direct de pe platformă. Sigur că prețul trebuie să scadă”, a declarat Victor Bînzari.

Săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni de la Rlive, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că, deocamdată, Republica Moldova nu cumpără gaz, dar îl utilizează pe cel din rezervă.

Ministrul de resort a mai subliniat că prețurile pentru consumatori vor fi mult mai mici față de iarna trecută. Estimativ, tariful ar putea fi între 10 și 20 de lei. În prezent, consumatorii casnici achită 29,27 de lei pentru un metru cub.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult