Cultură

Personalitatea săptămânii // 97 de ani de la nașterea lui Miles Davis

Astăzi, marcăm 97 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai influente personalități din istoria jazzului, originalul trompetist și compozitor american Miles Davis. Vastul său catalog interpretativ cuprinde cele mai variate stiluri, de la bebop, la cool jazz, modal jazz și, în special, fusion, stil la a cărui dezvoltare a avut un rol determinant. Sunetul său clar, dinamic și echilibrat a devenit un model pentru mulți interpreți tineri, iar formația sa a fost un atelier de creație și dezvoltare pentru o pleiadă de muzicieni de valoare ca John Coltrane, Bill Evans, Herbie Hanock și Keith Jarrett. Mai jos descoperiți suișurile și coborâșurile pe care Miles Davis le-a traversat de-a lungul vieții și carierei.

Miles Davis, cu numele real Miles Dewey Davis, s-a născut la 26 mai 1926, Alton, Illinois, SUA, într-o familie afro-americană. Tatăl său era dentist, iar mama a fost o pianistă talentată. Ea și-ar fi dorit ca fiul ei să învețe vioara, dar, la aniversarea vârstei de 13 ani, tatăl său îi dăruiește o trompetă și Davis începe să studieze acest instrument.

La vârsta de 15 ani, apare pentru prima dată în public cu trupa lui Eddie Randall. În 1945, după o scurtă colaborare cu Charlie Parker, pleacă la New York, unde obține o bursă de studiu la „Julliard School of Music”. Prima sa înregistrare o realizează în 1946, împreună cu Charlie „Bird” Parker. Un eveniment important a fost întâlnirea în 1947 cu celebrul aranjor Gil Evans, alături de care realizează creații instrumentale.

Mai târziu, Miles Davis formează „The Tuba Band”, iar în 1950 lansează albumul „Birth Of The Cool”, ce conține muzică înregistrată în studio și dă numele stilului ce avea să predomine în jazz următorii cinci ani. Davis devine un star al noii generații de muzicieni de jazz, este sărbătorit la festivalul din Paris (1949) și apare în concerte alături de cele mai cunoscute personalități, ca Sarah Vaughan, Art Blakey, Charles Mingus, Thelonius Monk și Horace Silver.

Precum mulți alți muzicieni de jazz din vremea sa, are însă probleme cu consumul de droguri. După o pauză, reușind să se dezintoxice, are o reapariție senzațională la mijlocul anilor '50, la Festivalul din Newport, marcând sfârșitul stilului Bebop, intrat în declin o dată cu moartea lui Charlie Parker, în 1955.

Miles Davis își formează un nou „Quintett” și dezvoltă stilul denumit Hardbop, în care, alături de improvizațiile inedite și intensitățile din perioada bebop, se simt influențele muzicii africane, ca în albumele „Workin'”, „Relaxin'”, „Steamin'”, și „Cookin' With The Miles Davis Quintett”. În primăvara anului 1959 apare albumul „Kind Of Blue”, considerat până astăzi o piatră de hotar în istoria jazzului.

La începutul anilor '60, odată cu formarea unui nou „Quintett”, intervine o nouă transformare în muzica lui Miles Davis. Șocul estetic înregistrat prin Free Jazz, popularitatea crescândă a stilurilor afro-americane ca funk și soul, dar mai ales forța muzicii rock, îl determină să realizeze o îmbinare a tuturor acestor elemente, din care a rezultat „Jazz-rock fusion”. Asfel, apare în 1963 albumul „Seven Steps To Heaven”, urmat în 1969 de cele două albume cu succes răsunător: „In A Silent Way” și „Bitches Brew”.

Miles Davis devine un popstar al generației „hippie”, obține un succes triumfal la festivalul de pe „Isle Of Wight” (1970) și îi apar primele înregistrări în care sunt folosite și instrumente electrice (electric-jazz), ca în „Big Fun” (1970) sau „On The Corner” (1972).

Din păcate, reîncepe să consume droguri și, cu sănătatea zdruncinată, în 1974 își întrerupe din nou activitatea, până la începutul anilor '80. Încurajat de prieteni, revine pe scenă și în studiourile discografice, înregistrând albumele „The Man With The Horn” (1981) și „We Want Miles” (1981-1982). În următorul deceniu, Miles Davis întreprinde numeroase turnee și înregistrează discurile: „You're Under Arrest” (1985), „Amandia” (1989), „Doo-Bop” (1991).

Câteva săptămâni după succesul triumfal obținut în iulie 1991, la Festivalul de Jazz din Montreux, cu o mare orchestră, sub conducerea lui Quincy Jones, Miles Davis moare neașteptat, în urma unei pneumonii, la 28 septembrie, în Santa Monica, statul California. Incontestabilul superstar al jazzului a fost înmormântat la „Woodlawn Cemetery”, în cartierul „Bronx” din New York.

Gabriela Știrbu

Gabriela Știrbu

Autor

Citește mai mult