Cultură

Leo Delibes, compozitor nemuritor al baletului

S-a născut pe 21 februarie 1836, în localitatea Saint-Germain. A studiat la Conservatorul din Paris, de la vârsta de 12 ani, pianul, orga, armoniul și compoziția. În anul 1870, a prezentat publicului baletul comic „Coppelia”. Este vorba de compozitorul francez Leo Delibes.

Leo Delibes își afirmă foarte devreme aptitudinile componistice, scriind o serie de polci și mazurci remarcabile. Studiază compoziția sub îndrumarea lui Adolphe Adam, creatorul baletului „Giselle”, care îl încurajează să scrie muzică de balet și de operă.

Prima sa creație importantă este baletul „Izvorul”, urmat de „Coppélia”, care îi aduce consacrarea. Premiera baletului-capodoperă, considerat unul dintre modelele clasice ale genului coregrafic, a avut loc la Teatrul Imperial al Operei din Paris, în ziua de 25 mai 1870.

La mai bine de un secol de la premieră, baletul „Coppélia” continuă să atragă interesul publicului, fiind reprezentat pe scenele multor teatre din lume. În libretul, inspirat din basmul „Omul de nisip” de Hoffmann, eroul central, Coppélius, un bătrân misterios, duce o viață izolată, construind păpuși mecanice. Trăiește cu speranța că, într-o bună zi, va reuși să le însuflețească.

Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meșterului și ia locul celei mai frumoase păpuși. Prefăcându-se că reacționează la formulele magice încercate de Coppélius, îl face să creadă că și-a împlinit visul. Pentru acest subiect plin de fantezie și umor, întreaga partitură, străbătută de spiritul specific francez, este scrisă cu vervă și grație. Prin puterea de sugestie a muzicii Léo Delibes crează portretul psihologic al personajelor.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Promo

Citește mai mult