Social

Numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului a scăzut de 17 ori

Deși Covid 19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate globală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, virusul nu a dispărut și poate dezvolta oricând o nouă tulpină mai agresivă, atenționează reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Aceștia îndeamnă oamenii, în special din categoria de risc, să se vaccineze în continuare împotriva coronavirusului.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dacă în aprilie 2022, împotriva coronavirusului s-au vaccinat peste 26.000 de mii de persoane, atunci, în perioada similară a acestui an, numărul s-a micșorat de 17 ori, fiind imunizați doar 1553.

Eliminarea certificatelor, atât pe plan intern, cât și extern, precum și dezinformarea privind siguranța vaccinurilor au fost principalele motive pentru care procesul de vaccinare s-a redus substanțial, precizează ANSP.

Afluxul de refugiați și gestionarea crizei acestora pe teritoriul Republicii Moldova, a afectat și campania de vaccinare anti-COVID-19, deoarece o mare parte din lucrătorii medicali au fost implicați în acest proces.

În comparație cu alte virusuri, cum ar fi rujeola sau rubeola, coronavirusul produce mutații și poate dezvolta oricând o nouă tulpină mult mai infecțioasă care să intensifice numărul cazurilor de îmbolnăviri, a explicat pentru Radio Moldova, șeful secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul ANSP, Veaceslav Guțu.

“Ceea ce a anunțat OMS este faptul că Covid-19 nu este o urgență de sănătate publică, dar, aceasta nu înseamnă că pandemia a dispărut. Pandemia oricum există, devine o infecție obișnuită. Am văzut câte mutații a suferit coronavirusul, și oricând ar putea să existe riscul să apară o tulpină mai infecțioasă. Anume, din acest motiv trebuie să continuăm vaccinarea împotriva acestui virus” a menționat Veaceslav Guțu.

Precizăm că, până în prezent, în Republica Moldova au fost administrate peste 2.200.000 de doze împotriva COVID-19. Totodată, au fost înregistrate peste 620 de mii de cazuri de îmbolnăviri, inclusiv peste 12.000 decese.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult