Politic

„Teleradio-Moldova” și-a prezentat realizările din 2022, în plenul Parlamentului. Opoziția, nemulțumită de reprezentarea lor la postul public de TV și Radio

Modernizarea infrastructurii și a condițiilor de muncă pentru angajați, asigurarea echilibrului în știri și emisiuni, au fost printre principalele priorități ale Companiei „Teleradio-Moldova”, a menționat directorul general al instituției, Vlad Țurcanu, în plenul Parlamentului, unde a prezentat raportul pentru 2022. Printre realizări, el a accentuat lansarea site-urilor noi ale posturilor publice de radio și TV, dar și a unor emisiuni noi, de referință. Opoziția se consideră însă defavorizată.

Parlament
Sursa: Parlament

Prioritățile Companiei „Teleradio Moldova” în anul 2022 s-au axat pe îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajați, inclusiv au fost întreprinse primele acțiuni pentru construcția unui sediu modern pentru posturile publice de radio și TV. Concomitent, grila de emisie a televiziunii naționale a fost ajustată, iar la Radio Moldova a fost schimbată, a menționat directorul general al instituției, Vlad Țurcanu.

Postul național de radio a lansat 20 de emisiuni și un playlist muzical nou. De asemenea, s-a pus accent pe elaborarea unei noi identități vizuale, dar și pe asigurarea transmisiunilor live a celor mai importante evenimente. În același context au fost lansate două site-uri, pentru postul național de televiziune și cel de radio.

„Unul din primele lucruri pe care le-am făcut a fost crearea a două site-uri dedicate celor două posturi fanion pe care le avem, moldova1.md și radiomoldova.md. În consecință, după 1 an de activitate, am avut o creștere a vizualizărilor și a accesărilor în spațiul online cu 74%, de la aproximativ 170 de mii de utilizatori unici până la aproape 300 de mii de utilizatori unici pe lună. Am renovat spațiile de lucru și a mărit salariile angajaților noștri. Societatea își dorește să aibă o televiziune a sa, un radio al său, iar pentru aceasta trebuie să îi dăm o nouă viață acestei instituții”, a declarat Vlad Țurcanu.

Unii deputați din opoziție consideră, însă, că la televiziunea publică ar fi favorizată guvernarea, iar alte partide ar avea acces limitat, sau deloc. Drept argument, socialistul Vlad Batrîncea a prezentat câteva titluri de știri vechi de pe site-ul companiei.

„Anul trecut, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a organizat 96 de briefing-uri și conferință de presă. La câte credeți că a fost Moldova 1, aici, la Parlament? Corect. Zero. De aceea puteți să vă supărați atunci când cineva manipulează. Până acum am făcut doar constatări. Televiziunea publică trebuie să reflecte și activitatea opoziției. Stimați colegi, ca să evităm multe polemici. Site-ul trm.md, accesăm aici știri la compartimentul politică. Astfel, Televiziunea Publică Moldova 1 are la compartimentul politic ultima știre din 07 noiembrie 2022: Natalia Gavrilița, după Consiliul Național a PAS despre deciziile PAS-ului”, precizează Vlad Batrîncea.

Site-ul de pe care Vlad Bătrâncea a citit știrea este cel vechi, a constatat președinta comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media Liliana Nicolăescu Onofrei.

„Unii colegi accesează în continuare site-ul vechi al Moldova 1. Pe site-ul nou, ultima știre este de aproximativ o oră și 50 de minute în urmă. Ultima știre zice: Doi deputați au fost excluși din cadrul fracțiunii parlamentare Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. În cadrul ședinței de astăzi, a Parlamentului, deputatul PSRM Grigore Novac a anunțat despre faptul că blocul a exclus aceste două persoane”, a precizat Liliana Nicolăescu Onofrei.

În baza informațiilor prezentate, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a emis o serie de recomandări pentru Consiliul de supraveghere și dezvoltare. Printre acestea sunt continuarea supravegherii și monitorizării gestionării resurselor financiare ale furnizorului public național de servicii media și asigurarea de faptul că își îndeplinește misiunea și respectă prevederile Codului serviciilor media audiovizuale ale Republicii Moldova.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult