Externe

Corespondență București// La Cluj-Napoca va fi construită prima a linie de metrou. Când va fi finalizată

În România, a fost semnat astăzi contractul pentru prima linie de metrou din afara Bucureștiului, la Cluj-Napoca. Orașul ar urma să beneficieze de transport public subteran peste aproximativ opt ani. Chiar și așa, este vorba de o investiție uriașa, de 9 miliarde de lei, în jur de 2 miliarde de euro.

Digifm.ro
Sursa: Digifm.ro

Pentru cele 21 de stații proiectate, Clujul va plăti 9 miliarde de lei, fără TVA, din care 1,5 miliarde sunt fonduri europene, alocate prin celebrul program de redresare și reziliența, pe scurt PNRR.

Contractul a fost câștigat de o asociere de firme din Turcia, Franța și România. Un an va dura proiectarea, alți șapte execuția „la cheie”, după cum s-au exprimat autoritățile române. Trenurile metroului din Cluj-Napoca vor circula la un interval de 90 de secunde, iar capacitatea va fi cuprinsă între 15.000 si 20.000 pasageri. Trenurile vor fi complet automate și vor avea o lungime de puțin peste 50 de m, la jumătate față de București.

Potrivit portofoliului firmei din Turcia, principalul constructor din această asociere, au existat și alte proiecte de referință, precum o linie de metrou la Varșovia sau mai multe magistrale la Istanbul. Contractul pentru finanțarea metroului din Cluj-Napoca a fost semnat in decembrie 2022.

Este unul din cele mai mari proiecte de infrastructură de transport din România.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult