Social

BNS: În anul 2022 a scăzut numărul deceselor înregistrate în Republica Moldova

Numărul deceselor a scăzut cu 20% anul trecut față de 2021, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS). Medicii explică mortalitatea scăzută prin diminuarea cazurilor de Covid 19.

Anul trecut, conform datelor provizorii, au fost înregistrate 36.200 de decese, cu 9.300 mai puține decât în 2021.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, 58% dintre acestea au fost determinate de bolile aparatului circulator, 15,8% de tumorile maligne, 7,5 procente de afecțiunile sistemului digestiv.

Structura deceselor în funcție de cauzele care le-au provocat este diferită pentru bărbați și femei. Mortalitatea provocată de bolile cardiace este cu 13,3 puncte procentuale mai mare la femei.

Totodată, în cazul bărbaților, cele mai multe decese au fost cauzate de accidente, intoxicații și traume. Șefa secției medicină de familie nr. 1 din cadrul Asociației Medicale Buiucani, Ludmila Rîmbu, a declarat pentru Radio Moldova că mortalitatea scăzută se explică prin diminuarea cazurilor de Covid 19 în anul 2022.

„S-a înregistrat o micșorare a cazurilor de deces printre pacienți. Noi am trecut printr-o perioadă foarte grea - pandemia. În 2021, oamenii au început să pună mai mult preț pe starea de sănătate. Au fost mai atenți la toate simptomele. Rezultatul fiind un număr mai mic de decese în anul 2022”, a declarat Ludmila Rîmbu.

O rată mai mare a mortalității din cauza bolilor cardiace a fost înregistrată în raioanele de nord a țării – 62% din numărul total. Ponderea cea mai înaltă a deceselor provocate de tumori maligne s-a atestat în Găgăuzia și municipiul Chișinău - peste 19%.

Datele BNS nu includ teritoriul din stânga Nistrului și mun. Bender.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult