Externe

Rusia va aduce arme nucleare tactice în Belarus. Documentul a fost semnat la Moscova

Rusia va aduce arme nucleare tactice în Belarus. Miniștrii Apărării din Moscova și Minsk, Serghei Șoigu și Viktor Hrenin, au semnat astăzi un document pentru desfășurarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Republicii Belarus, transmite Moldova1.md.

Digi24
Sursa: Digi24

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Occidentul duce un „război nedeclarat” împotriva acestor două state.

Decizia de a muta arme nucleare rusești pe teritoriul Belarusului a fost luată la începutul acestui an, în condițiile războiului pornit de Moscova împotriva Ucrainei.

În aprilie, Aleksandr Lukașenko anunța trimiterea de soldați belaruși în Federația Rusă ca aceștia să fie instruiți în vederea mentenanței și utilizării armelor nucleare tactice de tip Iskander-M.

Șoigu a precizat că atât monitorizarea, cât și decizia de a folosi aceste arme rămâne pe seama Rusiei. Instalația de depozitare a armelor nucleare tactice în Belarus ar urma să fie construită până pe 1 iulie curent.

Moscova va avea controlul asupra acestor arme și asupra oricăror decizii privind utilizarea lor, a declarat ministrul apărării rus Serghei Șoigu, informează Reuters și TASS, citate de Agerpres.

Federația Rusă și Republica Belarus, care sunt aliați apropiați în conflictul din Ucraina, au convenit mai devreme anul acesta să desfășoare o parte din arsenalul nuclear tactic al Moscovei pe teritoriul belarus.

În martie, președintele rus Vladimir Putin anunța un acord cu omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, în vederea desfășurării de arme nucleare tactice în Belarus, o măsură care a fost criticată pe scară largă în Occident.

Putin a spus la acea dată că nu este nimic extraordinar în aceasta, întrucât SUA procedează într-un mod similar în țări NATO de zeci de ani.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult