Social

Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară

Deputatul Partidului „Șor”, Marina Tauber, a fost lipsită din nou de imunitate parlamentară. Pentru încuviințarea ridicării imunității au votat 59 de deputați, la cererea Procurorului general interimar, Ion Munteanu.

ACTUALIZARE 14:55 Deputata partidului „Șor” Marina Tauber a fost lipsită de imunitate după 3 ore de discuții și dezbateri, cu votul majorității parlamentare. În cadrul ședinței plenare de joi, 25 mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a prezentat 3 cereri recepționate de la Procurorul General interimar, Ion Munteanu, prin care se solicită încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Fracțiunii parlamentare a Partidului politic „Șor”, Marina Tauber, în vederea arestării și trimiterii în judecată penală pe cauza acceptării cu bună știință a finanțării partidului politic și a concurentului electoral de un grup criminal organizat în perioada 2021-2023, dar și falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale în perioada alegerilor locale pentru funcția de primar al municipiului Bălți din noiembrie 2021.

Conform procedurii, cele trei cereri și materialele prezentate de Procurorul General interimar au fost transmise Comisiei juridice, numiri și imunități, care s-a convocat în ședință și, ulterior, a prezentat în plen rapoartele și proiectele de hotărâre pe marginea examinării cererilor. Deputata Marina Tauber s-a prezentat la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități, dar a fost absentă la ședința Parlamentului de astăzi.

Cele trei Hotărâri privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a Marinei Tauber au fost adoptate cu 59 și, respectiv, 60 de voturi ale deputaților. Hotărârile Parlamentului vor fi remise Procurorului General interimar în termen de 3 zile.

Știrea inițială: Acuzațiile invocate de procuror vizează fraudarea rapoartelor financiare în perioada campaniei electorale. Prima acuzare, examinată până la această oră, este acceptarea finanțării Partidului „Șor”, inclusiv în campania electorală pentru alegerile la funcția de primar al municipiului Bălți din luna noiembrie 2021, la care Marina Tauber a candidat.

„După un plan prestabilit, în perioada campaniei electorale, (n.r. Marina Tauber) a recepționat de la grupul criminal organizat mijloace bănești în sumă de 9 milioane 752 mii de lei, din care suma de 740.464,50 a introdus-o fals în formularele de donație din numele a 104 persoane fizice, care în realitate nu au donat această sumă, date false pe care le-a înscris în rapoartele privind gestiunea financiară a campaniei electorale, prin substituirea, ascunderea indentității donatorilor, a volumului mijloacelor acumulate”, a exoplicat procurorul general interimar.

Ion Munteanu a mai menționat că banii pentru finanțarea ilegală a Partidul Șor erau aduși prin Aeroport, pe la Palanca și Leușeni.

Pe de altă parte, deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au menționat că suma de 9 milioane de lei nu ar fi corectă, deoarece nu s-a făcut balanța dintre donații și cheltuieli. Aceștia au solicitat și verificarea finanțării Partidului Acțiune și Solidaritate, în special din exterior.

Chestiunea este examinată în absența Marinei Tauber și a avocaților săi, întrucât secretariatul Legislativului nu a recepționat o cerere prin care și-ar motiva absența de la ședință. Avocatul deputatei, Aureliu Colenco, a declarat că acțiunile procurorilor de ridicare a imunității sunt ilegale și intenționează să acționeze în judecată

La rândul său, șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a menționat că a obținut documentele necesare de la Comisia Electorală Centrală și au fost audiați martori, care argumentează învinuirile aduse Marinei Tauber.

Amintim că Procuratura a cerut încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată în privința deputatei Marina Tauber, privind faptul săvârșirii infracțiunii „Acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în formă prelungită”. Este vorba despre alegerile locale noi pentru funcția de primar în municipiul Bălți din 21 noiembrie, 2021.

Avocatul Marinei Tauber, Aureliu Colenco, a comentat pentru Radio Moldova, că solicitarea procuraturii a venit cu întârzieri de trei săptămâni, precizând că demersul este o continuare a reținerii, cu încălcări de procedură, pe 1 mai, a deputatei Marina Tauber pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Amintim că turul doi al alegerilor locale noi, din 5 decembrie 2021, pentru funcția de primar de Bălți a fost suspendat, după ce Marina Tauber a fost exclusă din competiția electorală, cu 30 de minute înainte de începerea scrutinului. O Hotărâre în acest sens a fost adoptată de către membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), în ședință extraordinară, duminică dimineața, 5 decembrie 2021, la ora 6:20.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult