Social

Mai multe persoane au căzut pradă „ofertelor fierbinți” distribuite pe rețele de socializare. Recomandările experților în securitate

Ofertele fierbinți la tigăi, distribuite pe diverse rețele de socializare, inclusiv pe Facebook, induc în eroare o mulțime de persoane. Atrași de prețurile mici, aceștia sunt îndemnați să indice datele cardului, pentru a beneficia de produsele ieftine. Pe un profil fals al unuia dintre cele mai mari magazine din Republica Moldova, o cutie cu tigăi se vinde la 39 de lei, în timp ce prețul acesteia este de la câteva sute, până la câteva mii de lei. Experții în securitate atenționează cetățenii că aceste site-uri sunt false, iar oamenii devin victime ale fraudelor financiare.

Pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, există mai multe profiluri false, care distribuie oferte atrăgătoare. De exemplu, un set de tigăi din 12 piese, care în realitate costă cca 5 000 de lei, se vinde cu 39 de lei, o brățară care costă 1800 de lei, la fel, se vinde cu 39 de lei. În timp ce unii oameni spun că sunt reticenți când văd astfel de anunțuri, alții recunosc că sunt atrași de aceste oferte.

„Contul de pe Instagram a fost spart, de pe el s-au trimis linkuri și, în consecință, cine intra avea contul spart”;

„Am fost telefonată cu propunerea de a mi se securiza contul bancar, atunci când mi se cere mai multe date decât pot fi oferite, nu dau curs ofertei”;

„Mamei mele i s-a spart contul bancar, a fost telefonată de un număr necunoscut a sunat-o și a întrebat-o datele bancare”, spun oamenii.

Administratorii magazinelor au declarat pentru Radio Moldova că ei cunosc astfel de fraude și i-au atenționat pe oameni să nu se lase manipulați de anunțurile atrăgătoare. Ei afirmă că anterior au raportat despre fraude, însă acestea s-au intensificat din nou.

„Noi am publicat pe site-ul nostru informații precum că nu este corectă aceste oferte. Se iau măsuri la moment, deja de două ori am reclamat, administrația este informată suntem la curent, la moment se lucrează. Persoanele care publică sunt persoane necunoscute, greu de identificat”, a menționat administratoarea unui magazin.

Atunci când vedem astfel de anunțuri, este necesar să verificăm informațiile din mai multe surse și să le raportăm la numărul de telefon 112, a declarat prorectorul pentru digitalizare al Universității Tehnice din Moldova, Dinu Țurcanu.

„Când aveți o ofertă tentantă, informația trebuie verificată și prin alte metode. În cazul unui card bancar trebuie anunțată imediat banca, este important de anunțat despre incident la numărul de telefon 112”, a conchis Dinu Țurcanu.

Potrivit datelor oferite de Serviciul 112, de la începutul anului au fost înregistrate circa 550 de solicitări privind escrocheriile cu carduri bancare.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult