Politic

Inițiativa legislativă PAS: 9 mai ar putea fi desemnată Ziua Europei. Opoziția parlamentară critică ideea

Proiectul de lege, care prevede substituirea Zilei Victoriei cu Ziua Comemorării, care ar urma să fie marcată pe 8 mai, va fi pus astăzi în dezbatere în prima lectură. Autorii documentului, deputații din Fracțiunea PAS, propun ca pe data de 9 mai să fie marcată Ziua Europei. Proiectul a fost criticat de opoziția parlamentară, care a protestat în fața legislativului împotriva schimbării Zilei Victoriei. De cealaltă parte, experții susțin că inițiativa legislativă este justificată și că, 8 mai este data istorică de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial.

Radio Chisinau
Sursa: Radio Chisinau

Ziua de 9 mai ar putea deveni Ziua Europei, potrivit inițiativei lansate de majoritatea parlamentară. Prin acest proiect se va reveni la data istorică de comemorare a încheierii celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, 8 mai, și se va renunța la abordarea impusă de Uniunea Sovietică de a marca Ziua Victoriei, a declarat pentru Radio Moldova deputatul PAS, Oazu Nantoi.

„Se revine la documentul istoric, cu semnarea actului de capitulare a Germaniei naziste, la data de 8 mai și se renunță la abordarea militaristă a trecutului istoric. Uniunea Sovietică s-a destrămat și acea patrie care este menționată în acea hotărârea semnată în 1990 a dispărut. Dacă cineva sufletește, este apropiat de regimul lui Putin, trebuie să spună acest lucru și să nu invoce pretinse sentimente sacre în legătură cu Ziua Victoriei”, a declarat deputatul PAS.

Inițiativa deputaților PAS de a substitui Ziua Victoriei cu Ziua Comemorării a stârnit un val de critici în rândul opoziției. Astfel, mai mulți deputați socialiști și adepții acestora au ieșit să protesteze în fața Parlamentului. Printre cei prezenți la manifestație a fost și secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Ziua Victoriei este sărbătoarea care unește cetățenii, iar aceștia trebuie să apere valoarea ei.

„Noi avem o sărbătoare care tot timpul ne-a unit pe toți. Asta este ziua Victoriei. Noi suntem obligați cu dvs. să luptăm pentru valorile noastre. Astăzi, în Parlament, eu cred, că o să fie fierbinte”, a declarat socialistul.

Inițiativa legislativă este justificată și apără interesele Republicii Moldova, a afirmat pentru Radio Moldova analistul politic, Anatol Țăranu.

„O asemenea abordare pe care o propune majoritatea parlamentară este absolut justificată, fiindcă ea este conform intereselor Republicii Moldova, un stat suveran și independent și ne distanțează de ceea ce se numește tradiția rusească sau sovietică. Iar faptul că anumite forțe politice încearcă să mențină în mentalitatea colectivă dar și uzul practic din Republica Moldova, serbarea unor asemenea date cum este nouă mai în stil sovietic vorbește încă o dată despre faptul că forțele prosovietice, pro-ruse în Republica Moldova sunt foarte puternice și ele de fapt lucrează prin acțiunile sale împotriva ceea ce se numește formarea suveranității și independenții Republicii Moldova”, a spus expertul.

Precizăm, dacă va fi aprobat proiectul de lege, Guvernul va trebui să racordeze legislația în timp de două luni de la data publicării.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult