Externe

Reuters: Azerbaidjan și Armenia ar putea încheia un acord de pace la Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie

Azerbaidjan și Armenia ar putea semna un acord de pace privind soluționarea conflictului asupra teritoriului Nagorno-Karabah, la Summitul Comunității Politice Europene care se va desfășura pe 1 iunie în Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de trimisul lui Baku în Franța, Leyla Abdoullayeva, citată de Reuters.

Sursa notează că premierul armean Nikol Pashinyan și președintele azer Ilham Aliyev urmează să poarte discuții la nivel înalt cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, au declarat surse diplomatice. Cei doi lideri s-au întâlnit recent în Rusia.

„La 1 iunie, la Chișinău, sperăm că în sfârșit poate fi semnat un tratat de pace”, a declarat Leyla Abdoullayeva unui grup restrâns de reporteri la Paris.

„Este un moment istoric și un impuls care nu poate fi ratat”, a spus ea.

Nagorno-Karabah, o enclavă populată de armeni în interiorul Azerbaidjanului, a fost o sursă de conflict încă din anii care au precedat prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

În 2020, Azerbaidjan a preluat controlul asupra zonelor care fuseseră controlate de etnicii armeni în și în jurul enclavei montane, iar de atunci a restricționat periodic accesul la singurul drum de acces care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.

În ultima vreme au fost înregistrate progrese în identificarea soluțiilor bazate pe recunoașterea reciprocă a integrității teritoriale a celuilalt.

De menționat că Uniunea Europeană și Statele Unite au avut mai multe tentative de a reuni părțile.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult