Politic

Politicieni și oameni de afaceri din Republica Moldova și Rusia au fost incluși într-o listă de sancțiuni aprobată de ambasadorii statelor UE la Bruxelles

Ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles au aprobat astăzi impunerea unui nou regim de sancțiuni în privința a cinci politicieni și oameni de afaceri din Republica Moldova și Rusia, care destabilizează situația din Republica Moldova. Acestea presupun, în mod tradițional, înghețarea activelor în Uniunea Europeană și interdicția de intrare.

Uniunea Europeană aplică pentru prima dată un nou regim de sancțiuni pentru destabilizarea Republicii Moldovei. Publicația germană face referire la un document propus de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, care presupune aplicarea sancțiunilor în privința a cinci persoane: Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, deputata aceleiași formațiuni, Marina Tauber, omul de afaceri fugar și fostul politician Vlad Plahotniuc, liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc și omul de afaceri rus Igor Ciaika, considerat un apropiat al fostului președinte și lider al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

Persoanele menționate sunt vizate în mai multe dosare penale în Republica Moldova, dar singura care se află în țară este Marina Tauber.

O decizie oficială va fi luată de Consiliul European pe 30 mai, a declarat un funcționar european pentru Deutsche Welle.

Amintim că, pe 28 aprilie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat un nou regim de sancțiuni pentru acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova. Acesta permite introducerea de măsuri restrictive împotriva persoanelor care comit acțiuni de subminare a suveranității și independenței Republicii Moldova.

Bruxelles-ul a subliniat că încercările de destabilizare a Republicii Moldova au devenit mai frecvente de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității la frontierele externe ale spațiului comunitar.

Persoanele vizate de sancțiuni

Ilan Șor este implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice din țară și incitarea la violență împotriva guvernării pro-europene, în timp ce partidul său antrenează și finanțează „persoane cu scopul de a provoca tulburări în timpul protestelor din Republica Moldova”.

Un document oficial UE obținut de DW face referire la decizia Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023, care l-a condamnat în lipsă pe Șor la 15 ani de închisoare și confiscarea a 254 de milioane de euro pentru fraudă și spălare de bani. Potrivit procurorilor, oligarhul este beneficiarul și unul dintre principalii participanți la furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova în 2014, alături de un alt oligarh fugar, Vladimir Plahotniuc.

Vladimir Plahotniuc este inculpat în numeroase dosare penale din Republica Moldova legate de sustragerea fondurilor statului și retragerea ilegală a acestora din țară. El este acuzat în dosarul de furtul a un miliard de euro, ale cărui consecințe economice afectează în continuare economia Moldovei, scrie publicația germană. Pentru comparație: PIB-ul țării în 2022 s-a ridicat la aproximativ 14 miliarde de euro. În plus, Plahotniuc este cercetat pentru mituirea fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon.

Marina Tauber, deputată în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului „Șor”, este singura persoană de pe lista sancțiunilor UE care se află în țară. Ea este acuzată în dosarul furtului miliardului. În plus, Tauber este cercetată în două dosare penale pentru luare de mită și finanțare ilegală de la un grup infracțional organizat și falsificarea raportului financiar al partidului Șor.

Gheorghe Cavcaliuc este fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova. El este cunoscut pentru organizarea de proteste violente împreună cu Șor în octombrie 2022, la care el însuși a participat. El a recrutat foști ofițeri de poliție într-un grup paramilitar pentru a „proteja” manifestanții violenți de autorități. În plus, el a creat un „guvern din umbră” care să înlocuiască guvernul ales democratic al Republicii Moldova, potrivit documentului UE.

Igor Ciaika este un om de afaceri rus care a trimis fonduri către proiectele FSB pentru a destabiliza Republica Moldova, susține Bruxelles-ul. În acest sens, „este responsabil pentru sprijinirea acțiunilor de subminare a suveranității și independenței, precum și a democrației, a statului de drept, a stabilității și securității în Republica Moldova”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult