Social

În Republica Moldova a fost confirmat un caz de rujeolă

După o perioadă de trei ani, în Republica Moldova a fost confirmat un caz de rujeolă la o persoană cu vârsta de 43 ani, din municipiul Chișinău. A ceasta a revenit recent dintr-o călătorie din afara țării, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

diez.md
Sursa: diez.md

Boala a început acut cu prezența simptomelor de oboseală, dureri musculare, cefalee, urmate de febră, dureri la deglutiție, tuse uscată, iar apoi au apărut erupțiile cutanate pe față, cu extinderea ulterioară pe trunchi și membre, precizează ANSP.

„Persoana s-a adresat după asistență medicală la IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată”, notează instituția într-un comunicat.

Rujeola este o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată și în a 3-4 zi de boală se asociază cu un exantem cutanat (pete roșii confluente pe piele), în regiunea feței, a gâtului și apoi se extinde pe tot corpul.

Copiii nevaccinați prezintă un risc foarte mare de a se îmbolnăvi și dezvoltă complicații, cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia, meningita.

Potrivit ANSP, vaccinarea este unica metodă de protecție contra rujeolei, deoarece tratament specific acestei infecții nu există.

ANSP
Sursa: ANSP
Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult