Doctorul familiei // Alergiile la căpșuni
A început sezonul căpșunilor, iar oamenii nu ezită să se bucure de acest deliciu gastronomic. Pe de o parte căpșunile sunt surse de vitamine, minerale și antioxidanți ceea ce contribuie benefic la starea de sănătate, dar pe de altă parte, aceste fructe sunt potențiale surse de alergii.
De ce se întâmplă acest lucru și care sunt alimentele la care oamenii dezvoltă cel mai frecvent alergii, aflați de la Pavel Cepraga.
„Diferite feluri de nuci, citrice, produsele exotice, fructele exotice, produsele alimentare care conțin coloranți, produsele picante și cele care deranjează tractul gastrointestinal la adulții cu boli cronice. Colorantul natural tartrazina și uneori, de exemplu căpșunile sunt rezultatul polenizării, respectiv dacă pacientul este problematic cu polinoză cândva ar putea face reacții alergice la ceva”, menționează Marina Casapciuc, medic alergolog din cadrul SCR Timofei Moșneaga.
Căpșunile se numără printre cele mai apreciate fructe la nivel mondial. În plus, în multe zone, căpșunile sunt disponibile tot anul în magazinele locale. Există o mulțime de alte alimente care conțin căpșuni, iar persoanele alergice la aceste fructe de pădure pot fi, de asemenea, alergice la alte fructe din aceeași familie de plante.