Social

ARBI preia președinția Rețelei Balcanice de administrare a bunurilor provenite din infracțiuni

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, din cadrul Centrului Național Anticorupție preia președinția Rețelei Balcanice a Agențiilor de administrare a bunurilor infracționale indisponibilizate.

agora.md
Sursa: agora.md

Potrivit CNA, este o premieră când o țară din afara spațiului balcanic cu statut de membru-observator preia președinția acestei structuri internaționale. În prezent, rețeaua supranumită BAMIN are 8 membri permanenți din regiunea Balcanii de Vest și 6 membri-observatori și asociați din state precum Republica Moldova, România, Ucraina, Belgia, Marea Britanie și Irlanda.

BAMIN este o rețea informală de practicieni care lucrează, sub aspect operațional, cu birourile și agențiile de gestionare a activelor sau în cadrul departamentelor mandatate să se ocupe de gestionarea și înstrăinarea/depozitarea bunurilor criminale din jurisdicția lor. Rețeaua are ca scop sporirea eficienței de gestionare și vânzare a bunurilor, provenite din infracțiuni. Principalul obiectiv al membrilor BAMIN este de a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră și între agenții și de a accelera schimbul de informații.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA este responsabilă de investigațiile financiare paralele, indisponibilizarea și, ulterior, administrarea bunurilor obținute ilegal. Dacă aceste bunuri urmează ulterior să fie confiscate decide instanța de judecată.

Potrivit rapoartelor CNA, pe parcursul anului 2022, ARBI a luat la evidență 645 de bunuri sechestrate, în valoare totală de peste 790 de milioane de lei. În anul 2021, ARBI al CNA a aplicat sechestre pe 865 de bunuri, în valoare totală de 736 de milioane de lei, iar în 2020, agenția a sechestrat bunuri în valoare de peste 1,5 miliarde de lei.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult