Regional

Locuitori din Bălți, deconectați de la sistemul de încălzire centralizat, revoltați că sunt obligați să achite energia termică

Mai mulți locuitori ai municipiului Bălți sunt revoltați de faptul că sunt nevoiți să achite două facturi - una pentru gazele naturale și alta pentru energia termică. Este vorba de posesorii locuințelor debranșate de la sistemul centralizat de încălzire care s-au conectat la sistemul autonom. Reprezentanții CET Nord susțin că potrivit unei noi metodologii de calcul aprobate la sfârșitul lunii octombrie, bălțenii care au fost debranșați de la agentul termic centralizat achită doar pentru căldura emanată de țevile care tranzitează apartamentul.

Chiar dacă Curtea Constituțională a calificat drept ilegale sumele percepute de către furnizorii de căldură de la consumatorii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire și a decis ca din 1 mai 2022 să nu se mai perceapă aceste plăți, bălțenii cu sisteme autonome s-au trezit cu facturi de la CET Nord.

Pe internet au apărut zeci de postări cu nemulțumirile acestora, iar unii chiar au declarat că nu le vor achita. Oamenii care și-au debranșat apartamentele de la încălzirea centralizată sunt nedumeriți că trebuie să plătească furnizorului de căldură, mai ales că sumele din facturi sunt de câteva ori mai mari decât în anii precedenți.

„Eu le-am spus demult, lasă să își scoată țevile. Dacă o să fie mai mult de 500 de lei, eu nu o să plătesc”;

„De când am tăiat aceste țevi sunt vreo zece ani și plătesc tot 10% cum plătesc fiecare. Să scoată din oameni banii și să-i sărăcească, iată ce vor ei”, spun oamenii.

Și consilierul municipal Serghei Gramma se arată deranjat de situația în care s-au pomenit bălțenii, ale căror apartamente au fost debranșate de la sistemul centralizat de încălzire.

„Eu cred că este o minciună nu doar pentru bălțeni, dar și pentru chișinăuieni. La ziua de azi, pentru această țeava, multor oameni le vin facturi mai mari decât pe consumul cazanelor pe gaz. Oamenii încearcă să economisească pe agentul termic, dar lor le vin sume enorme pentru aceste 10%, care nici măcar nu încălzesc casa”, spune Serghei Gramma, consilier municipal Bălți.

De altă părere sunt însă cei care nu s-au debranșat de la CET-Nord.

„Eu cred că ei trebuie să plătească pentru că țevile oricum emană căldură”;

Potrivit Danielei Ioxa, șefa Departamentului comercial CET-Nord, noua metodologie aprobată la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, presupune că achitarea pentru tranzitarea căldurii în apartamentele debranșate de la sistemul centralizat permite uniformizarea cheltuielilor locatarilor și garantarea echității la repartizarea energiei termice în blocurile locative.

„Au fost considerate neechitabile faptul că consumatorilor deconectați li se calculează 10 %. Conform acestei metodologii, consumul se repartizează atât consumatorilor debranșați, cât și celor conectați. Scopul acestei metodologii este de a realiza o echitate. Persoanele care nu vor achita aceste plăți înaintate, vor fi înaintate în acțiune de judecată”, spune Danielei Ioxa.

Olesea Tabarcea, directorul asociației „Clinica Juridică Bălți” spune că va adresa o petiție colectivă instituțiilor statului și va solicita revizuirea metodologiei.

„Odată cu creșterea tarifelor și odată cu agravarea situației pentru toți, pentru țara noastră, acesta a fost ca și bubuitură, a fost un șoc și organizația noastră intenționează să anunțe online o petiție să colectăm cât mai multe semnături și această petiție să o înaintăm la Comisiile parlamentare, la instituția prezidențială, pentru a fi pornit procesul de revizuire sau anulare a acestei metodologii”, afirmă Olesea Tabarcea.

Amintim că în luna mai 2022 a intrat în vigoare hotărârea Curții Constituționale prin care s-a decis că achitarea energiei termice doar pentru țeava care trece prin apartamente este neconstituțională. Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult