Revista presei: Semnificația Summitului Comunității Politice Europene în viziunea experților
Summit-ul Comunității Politice Europene găzduit azi de Republica Moldova captează aproape întreaga atenție a mass-mediei, care prezintă detalii din culisele pregătirii evenimentului și comentează pe larg semnificația acestuia. Detalii în revista presei pregătită de Alla Ceapai.
Numărul mare de șefi de stat și de guvern prezenți la Castelul Mimi transformă pentru o zi, mica fostă republică sovietică, în centrul Europei
„Numărul mare de șefi de stat și de guvern prezenți la Castelul Mimi de la Bulboaca transformă pentru o zi o mică fostă republică sovietică, amenințată de barbaria lui Putin, în centrul Europei. Venind la Chișinău, liderii europeni se implică în mod direct, în destinul Republicii Moldova, o scot din aparenta ei insignifianță pe harta lumii, îi redau demnitatea meritată”, scrie Vitalie Ciobanu într-un articol de opinie la Europa Liberă. „Războiul a accelerat procesele de integrare pe continentul european. Fiecare bombă care cade peste Ucraina întărește convingerea Lumii libere că nu mai poate lăsa „zone gri”, „no man’s land”-uri în proximitatea ei. Natura, dar și geopolitica au orare de vid. Unde nu se extinde democrația, se instaurează demonii războiului și ai tiraniei”, notează comentatorul.
Comentatorul politic Anatolie Golea subliniază caracterul politic al Summit-ului și crede că Moldova nu ar trebui să se aștepte la profituri de altă natură, inclusiv financiare
Jurnalistul și comentatorul politic Anatolie Golea, citat de Vocea Basarabiei, subliniază caracterul politic al Summit-ului și crede că Moldova nu ar trebui să se aștepte la profituri de altă natură, inclusiv financiare. „Este vorba despre susținerea politică a parcursului european, susținerea Republicii Moldova și a eforturilor conducerii de la Chișinău pentru a acorda suport Ucrainei, pentru a menține pacea și stabilitatea, ceea ce, de fapt, este cel mai important”, afirmă comentatorul. Golea admite că Ucraina urma să găzduiască evenimentul, dar pentru că agresiunea Federației Ruse continuă în țara vecină, s-a decis organizarea evenimentului la Chișinău anume ca să se demonstreze susținerea Europei unite pentru încheierea războiului din Ucraina. În articol este citat și editorialistul Nicolae Negru care crede că în cadrul Summit-ului vor fi avansate anumite soluții pentru cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă Europa și Republica Moldova. Negru notează că e în responsabilitatea țării gazdă, reprezentată de președinta Maia Sandu, să abordeze problemele cu care se confruntă Republica Moldova, să le privească de la înălțime și să identifice anumite direcții de rezolvare, de dezvoltare a unității europene.
Experți: Rolul finanțelor în securitatea națională și în apărarea democrației ar trebui să fie o prioritate pentru participanții summit-ului Comunității Politice Europene
Rolul finanțelor în securitatea națională și în apărarea democrației ar trebui să fie o prioritate pentru participanții summit-ului Comunității Politice Europene, consideră Tom Keatinge și Maria Nizzero, experți la Centrul pentru Criminalitate Financiară și Studii de Securitate din cadrul Royal United Services Institute (RUSI). Într-un editorial publicat de Ziarul de Gardă, experții constată că finanțarea ilicită și dubioasă reprezintă o amenințare care nicăieri nu este acum resimțită mai acut decât în Moldova, o țară care încearcă să îmbrățișeze democrația și valorile europene în fața activității financiare maligne a Rusiei. „Incapacitatea de a recunoaște și de a răspunde la această amenințare lasă societățile noastre deschise influenței și subversiunii străine până în momentul în care va fi prea târziu să reacționăm”, conchid experții.
Kremlinul, cu ochii pe Summit-ul din Moldova
Kremlinul, cu ochii pe summit-ul din Moldova: „Vom urmări retorica care va domina acolo”, titrează newsmaker.md citându-l pe Dmitri Peskov purtătorul de cuvânt al președintelui rus. Potrivit lui, evenimentul nu poate fi numit un dialog politic deplin. „ ... să vorbești despre procese europene într-o Europă divizată, într-o Europă în care nu există un dialog între multe țări și Rusia, este cu siguranță posibil, dar este un proces politic incomplet”, declară, între altele, Peskov.
Reprezentantul interimar al Rusiei, Kiril Logvinov: „Liderii europeni vor încerca în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene să „creeze o coaliție antirusească”
Agora.md înserează afirmațiile reprezentantului permanent interimar al Rusiei în UE, Kiril Logvinov, potrivit căruia liderii europeni vor încerca în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene să „creeze o coaliție antirusească” și să convingă alte țări să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei. „Având în vedere poziția antirusească a Bruxellului, nu ar trebui să ne așteptăm la nimic altceva de la summit decât la o altă încercare de a-și impune propria viziune mondială asupra țărilor terțe”, afirmă diplomatul rus.
AccentTV îl citează pe doctorul în științe politice Pavel Midrigan cu afirmația că era firesc ca la Summit-ul Comunității Politice Europene să fi fost invitați și reprezentanți ai opoziției din Republica Moldova care, potrivit lui, reprezintă o bună parte din cetățeni. Din discuțiile cu opoziția și cu cetățenii liderii europeni ar afla starea reală a lucrurilor din țara noastră, crede Midrigan. Acesta critică în general comunitatea europeană și atitudinea pe care o are în raport cu Moldova invocând pretinse duble standarde și impunere de condiții.
Summit-ul CPE pune în valoare patrimoniul gastronomic al Moldovei
Dincolo de aspectele politice și de securitate, Summit-ul va pune în valoare patrimoniul gastronomic al Moldovei, informează tv8.md. Oficialii vor fi hrăniți cu bucate tradiționale moldovenești pregătite după rețete reinterpretate. Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone. Oaspeții vor gusta, între altele, tradiționalele sarmale cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiuri Saperavi și cu smântână afumată, dar și Roata Norocului - o tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărate cu pudră de vin din soiuri Rară Neagră și usturoi negru.
Anatol Țăranu consideră că societatea moldovenească nu are cum să devină una europeană cu mentalul „obedienții coloniale față de asupritorii săi”
La final, o apreciere generală formulată de istoricul Anatol Țăranu care consideră că societatea moldovenească nu are cum să devină una europeană cu mentalul „obedienții coloniale față de asupritorii săi” de care încă nu s-a debarasat. Într-un editorial, pe ipn.md, în care comentează inițiativa majorității PAS de redefinire a zilei de 9 mai în Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al doilea Război Mondial, marcată pe 8 mai, Țăranu observă că actuala guvernare pro-europeană încearcă prin politici de stat să schimbe percepția colectivă a valorilor spirituale în societate, iar atitudinea față de semnificația zilei de 9 mai devine crucială în actul de europenizare a țării. „Inocularea percepției publice dominante în societatea moldovenească a interpretării europene a actului Victoriei din 9 mai, devine un test de europenizare a Republicii Moldova, de adevărată recunoștință a cetățenilor moldoveni pentru sacrificiul luptătorilor cu fascismul în cel de-al Doilea Război Mondial”, concluzionează Anatol Țăranu.