Castelul Mimi, pentru o zi - centrul Europei
Castelul Mimi este asociat în ultimele săptămâni cu Republica Moldova și cu cea mai importantă reuniune europeană, cel puțin din acest an. Castelul Mimi va găzdui astăzi Summitul Comunității Politice Europene (CPE), care va reuni aproape 50 de șefi de state și de guvern și lideri europeni de pe tot continentul. Locația nu pare să fi fost aleasă întâmplător. Castelul Mimi a avut un traseu similar cu istoria modernă a Republicii Moldova - a trecut prin războaie, prin diferite guvernări, a fost uitat și transformat în clădire industrială, ca mai apoi să renască și să devină, chiar dacă pentru o zi, capitala Europei.
Conacul Mimi, amplasat în satul Bulboaca, la aproximativ 40 de km sud-est de Chișinău a fost construit în anul 1900, la inițiativa lui Constantin Mimi, om politic din Basarabia acelor vremuri. Arhitectura acestuia a fost preluată din practica franceză, acolo unde Mimi studiase viticultura și vinificația. Conacul Mimi este prezentat ca primul „chateau” adevărat din Basarabia. Construit cu două etaje din beton armat, castelul era considerat un edificiu modern nu doar în ținutul Bender, ci în toată gubernia. Pivnița castelului avea o capacitate de 300 de mii de litri de vin, păstrat în poloboace.
În anul 2011 a început renovarea ansamblului arhitectural, care potrivit paginii oficiale, este inclus în top 15 cele mai frumoase vinării din lume, găzduiește anual 30.000 de vizitatori din peste 80 de țări.
În perioada sovietică clădirea a fost transformată în fabrică de vinuri, iar directorul companiei care o gestionează în prezent, Adrian Trofim, declara într-un interviu pentru bani.md că a descoperit întâmplător valoarea istorică și arhitecturală a acesteia în timpul unor lucrări de reparație.
„Părintele” Castelului Mimi este Constantin Mimi, un om politic de la începutul sec. XX. Acesta a lucrat în administrația țaristă, fiind și ultimul guvernator al Basarabiei. După unirea din 1918 și-a continuat cariera în România, inclusiv în funcția de director în cadrul Băncii Naționale a României.
Pe lângă activitatea politică și administrativă, Constantin Mimi a avut un rol important și în modernizarea viticulturii autohtone. Spre exemplu, este cel care a adus soiul Aligote în Basarabia. O legendă urbană mai spune că ar fi avut un rol important în a împiedica administrația țaristă să distrugă podgoriile din Basarabia, ceea ce le-a reușit mai puțin urmașilor săi în perioada sovietică. Vinurile Mimi au obținut primele distincții internaționale la începutul secolului XX, iar astăzi urmează să fie degustate de cei, care pe timpurile lui Constantin Mimi, ar fi fost considerați „capetele încoronate ale Europei”.