Summit CPE

Experți: Summitul CPE nu este doar despre Republica Moldova, dar și despre întreaga Europă

În cadrul Summitului Comunității Politice Europene se va discuta și despre consolidarea securității Republicii Moldova, ca urmare a încercării Federației Ruse de a destabiliza situația social-politică din țara noastră. La fel, vor fi abordate subiecte privind extinderea exportului în țările europene și consolidarea energetică. Experții susțin că acest Summit nu este doar despre Republica Moldova, dar și despre întreaga Europă.

flickr.com
Sursa: flickr.com

Summitul Comunității Politice Europene va examina subiecte relevante, care se referă atât la securitatea țării noastre în urma atacurilor cibernetice din partea Federației Ruse, cât și la dezvoltarea exportului în țările europene. Totodată, vor fi semnate acorduri bilaterale cu partenerii externi.

O asemenea întâlnire poate avea loc doar în cadrul Consiliului Europei, care este reprezentat de miniștri, a declarat în cadrul emisiunii Spațiul Public de la Radio Moldova, directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc.

Potrivit acestuia, cetățenii nu trebuie să se aștepte imediat la schimbări radicale în țara noastră.

„Pe filiera Uniunii Europene au fost realizate câteva acțiuni, cum ar fi inaugurarea Misiunii Parteneriatului European sau președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit cu asistență pentru sprijin bugetar, pentru sprijinul energetic al Republicii Moldova în contextul necesității racordării la alte surse de energie electrică. Nu s-au discutat problemele interne ale Cehiei pentru că Cehia în acel moment se pregătea pentru alegeri prezidențiale. Cetățenii Republicii Moldova să înțeleagă că la Summit nu se discută despre Republica Moldova, dar de regulă țara gazdă poate să discute și anumite probleme mai specifice care într-o altă conjunctură sau într-un alt stat nu s-ar fi discutat”, a declarat Victor Juc.

Dezvoltarea proiectelor de infrastructură, integrarea statelor comunitatea europeană, consolidarea securității Republicii Moldova, vor fi discutate astăzi de către liderii Uniunii Europene cu oficialii de la Chișinău, a declarat pentru Radio Moldova, președinta Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale de la București, Angela Gramada.

„Este o oportunitate pentru Republica Moldova faptul că ea oferă această platformă de discuții pentru întâlniri informale, pentru întâlniri multi sau bilaterale, să bifeze încă o dată mai multe realizări pe care le-a făcut într-un an de zile de când i-a fost oferit statutul de țară candidat, pentru a puncta încă o dată faptul că noi merităm să fim acolo, merităm să fim în Uniunea Europeană”, a menționat Angela Gramada.

Precizăm că în cadrul summit-ului Comunității Politice Europene vor avea loc întâlniri bilaterale care sunt programate în intervalul orelor 15:45- 17:00.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult