Klaus Iohannis: Dacă noi, europenii, nu reușim să ajutăm Ucraina și Republica Moldova înseamnă că am pierdut
Republica Moldova și Ucraina sunt parte a Europei democratice, iar „dacă noi, europenii, nu reușim să le ajutăm, înseamnă că am pierdut, atât de simplu este”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă, în cadrul Summitului CPE.
Șeful statului român a subliniat că ajutorul pentru Ucraina trebuie să continue până când aceasta va obține victoria.
„Dacă noi, europenii, nu reușim să ajutăm Ucraina și Republica Moldova înseamnă că am pierdut, atât de simplu este. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care ajutăm Ucraina și Republica Moldova, o facem pentru că așa este corect, pentru că după părerea noastră ei sunt parte din Europa democratică, ei sunt o parte din comunitatea noastră. Moldova și Ucraina sunt dintre ai noștri. În ce privește Summitul NATO, desigur că vom discuta variantele care sunt posibile. Important este să se simtă Ucraina cu garanții din partea noastră, că o ajutăm până când învinge. Același lucru este valabil și pentru Moldova. Ar fi greșit să ne axăm doar pe elementul de integrare europeană, securitatea are multe fațete”, a declarat Klaus Iohannis.
Un obiectiv principal al Summitului CPE a fost lansarea mai multor semnale politice clare, care a fost atins într-o manieră categorică, a declarat președintele României. Totodată, potrivit oficialului, în cadrul reuniunii s-au discutat multiple probleme de actualitate stringentă, începând cu impactul războiului din Ucraina și terminând cu aspecte de interes pentru toți participanții, precum cele legate de consolidarea rezilienții, securitatea energetică și aspectele legate de conectivitate.
„Din punctul nostru de vedere, al României, un obiectiv principal al reuniunii a fost lansarea mai multor semnale politice clare. Acest obiectiv a fost atins de o manieră categorică. Un prim semnal a fost cel privind importanța Republicii Moldova pentru întregul continent european și privind sprijinul pe care îl primește pentru asigurarea securității și stabilității sale, precum și pentru aderarea la UE. Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor, România e alături așa cum arătat prin fapte concrete. Sprijinul statelor democratice va continua pentru Republica Moldova, pentru Ucraina și pentru regiune.
Un al doilea semnal a fost reiterarea a sprijinului pentru Ucraina în lupta pentru a câștiga războiul. Un sprijin așa cum am spus va fi acordat atât timp cât este necesar.
Un al treilea semnal a fost adresat regiunii, Europa de Est și regiunea extinsă a Mării Negre, sunt regiuni a căror importanță strategică a devenit evidentă pentru tot mapamondul, iar discuțiile noastre confirmă atenția care este acordată regiunii la nivelul pe care îl merită”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele României a mai menționat că domeniul rezilienței are o relevanță strategică, fapt confirmat și în dezbaterile din cadrul Summitului. „Din acest punct de vedere Summitul CPE a fost un succes”, a precizat Klaus Ionannis.