Experți // Prin organizarea Summitului CPE, Republica Moldova a demonstrat că este un stat puternic
Securitatea energetică a Republicii Moldova, căi de soluționare a conflictelor înghețate, susținerea Ucrainei în războiul declanșat de Federația Rusă sunt doar o parte din subiectele discutate astăzi în cadrul Summitului Comunității Politice Europene. Potrivit unor experți, prin organizarea unui astfel de eveniment de amploare, Republica Moldova a demonstrat că este un stat puternic, ceea ce depășește statutul de țară candidată.
Prin organizarea Summitului Comunității Politici Europene, Republica Moldova a devenit mai vizibilă la nivel internațional, a declarat pentru Radio Moldova, expertul român în politici publice, Sorin Ioniță. Potrivit acestuia, este important ca țara noastră să se afle la masa de negocieri atunci când se decid probleme importante.
„Să nu mai existe Moldova în izolarea din anii trecuți și să poți să fii și tu la masa la care se iau decizii, când se va decide, de exemplu, reamplasarea unor forțe armate în Europa de Est de tip NATO, dotări de armament pentru țări care nu sunt încă membre NATO, cum este și Moldova, să reconstruiești infrastructură energetică regenerabilă, de exemplu, în Republica Moldova. Clar că se discută inclusiv aranjamente de dotare militară, de reamplasare de trupe în preajma granițelor Ucrainei. Ăsta e un format separat de UE, în care discutăm teme complementare agendei UE și poate chiar și agendei NATO”, a declarat Sorin Ioniță.
Evenimentul de la Bulboaca demonstrează încă o dată că țara noastră intră în spațiul UE, iar în cadrul Summitului au fost luate decizii care vor ajuta Ucraina să facă față invaziei Federației Ruse, a precizat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vladislav Kulminski.
„Este în interesul național al Republicii Moldova să aibă surse sigure de gaz și energie electrică și să nu depindem de mofturile geopolitice ale Federației Ruse. Transnistria nu reprezintă un pericol militar, acolo este vorba despre câțiva mii de militari din Federația Rusă care se află acolo contrar voinței politice, contrar dorințelor poporului din Republica Moldova. E foarte dificil să-și închipui că ei cumva vor porni un atac împotriva Republicii Moldova sau împotriva Ucrainei. Volodimir Zelenski are perfectă dreptate că conflictul nu mai este înghețat, el este dezghețat și Republica Moldova trebuie să se gândească foarte serios la un plan credibil de reglementare a conflictului transnistrean pe calea pașnică”, a menționat fostul viceprim-ministru.
Vladislav Kulminski a mai adăugat că prin acest Summit Republica Moldova își încheie perioada post-sovietică și începe un capitol nou - cel european.