Revista presei internaționale: Ecoul Summitului CPE
Summitul Comunității Politice Europene care s-a desfășurat ieri la Bulboaca și rezultatele acestuia, abuzurile din centrul democrației UE și lecția pe care trebuie să o învețe Trump după alegerile din Turcia, sunt subiecte pe care le găsim în paginile marilor cotidiene ale lumii, așa cum le veți citi din revista presei internaționale, pregătită de Mariana Colun.
Pentru jurnaliștii DW, Summitul este un semnal pentru Putin și ajutor pentru Maia Sandu.
„Viitoarele legături ale Ucrainei cu NATO sunt în centrul discuțiilor din timpul Summitului de la Bulboaca, iar întrebarea principală e cum poate fi garantată securitatea ucraineană”, scrie The New York Times.
Elementul cheie pomenit de majoritatea jurnaliștilor internaționali este prezența la eveniment a președintelui ucrainean.
„Volodimir Zelenski a devenit punctul central al unui eveniment care urmărește să potolească conflictele regionale și să consolideze unitatea în fața războiului Rusiei”, menționează editorialiștii Le Monde.
Volodimir Zelenski a cerut din nou acceptarea Ucrainei în Alianța Nord Atlantică. „Locul de drept” al Ucrainei este în NATO, titrează Politico, citându-l pe Rishi Sunak.
Euronews îl citează pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky, care a avertizat că Europa nu ar trebui să aibă îndoieli cu privire la securitate, unitatea UE sau pentru a face față provocărilor.
The Telegraph scrie despre solicitările președintelui ucrainean pentru mai mult sprijin politic și de securitate din partea NATO, dar observă că acestea nu s-au soldat cu angajamente concrete în timpul Summitului.
Ziarul Libertatea din România a publicat un reportaj de la Castelul Mimi, în care menționează că „liderii Uniunii Europene au ajuns în Republica Moldova și vor vedea locul de unde le vin oamenii care le muncesc pe câmpuri, pe șantiere și în locuințe”.
G4media a relatat povestea castelului din Bulboaca, unde, citez, „liderii Europei au făcut zid comun în fața Rusiei și Belarusului”.
Presa rusă a comentat diferit evenimentul de la Bulboaca. Ziarul Kommersant scrie că agenda summit-ului nu părea promițătoare, dar „piperul, sau mai bine zis, praful de pușcă, a fost adăugat la discuții de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski”, în timp ce portalul Lenta.ru s-a rezumat la citarea consilierului partidului Șor, Valeri Klimenko, care a numit sabat reuniunea liderilor europeni.
Politico publică o investigație în care dezvăluie amploarea ascunsă a intimidării și a abuzului în centrul democrației UE. „Autoritățile UE au eșuat în mod repetat să protejeze victimele agresate de către politicieni puternici, pe fondul unei culturi a indiferenței față de hărțuire în cadrul Parlamentului European”, punctează jurnaliștii.
The New York Times notează de ce alegerile din Turcia sunt un avertisment despre Trump. „Fenomenul totalitar nu poate fi înțeles fără a ține cont de teza că o parte importantă a fiecărei societăți este formată din oameni care doresc în mod activ tirania: fie pentru a o exercita ei înșiși, fie pentru a se supune acesteia”, scrie Brett Stephens, într-un editorial pentru The New York Times.
Diluăm cotidianul politic, dar nu fugim de el. Președintele american Joe Biden, care este cel mai în vârstă președinte în exercițiu al SUA, s-a împiedicat, din nou, și a căzut, în timp ce înmâna diplomele la o ceremonie de absolvire a Academiei Forțelor Aeriene din Colorado.