Aderare UE

Reacțiile liderilor europeni după Summit-ul Comunității Politice Europene

Summit-ul Comunității Politice Europene a fost important pentru a găsi soluții la provocările comune cu care se confruntă Europa și a reafirma unitatea acesteia față de stabilitate, pace și prosperitate, a scris pe pagina sa de Facebook, Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Oficiala europeană a mai precizat că a fost important să se regăsească la summit atât state membre UE, cât și non-UE, pentru a-și arăta sprijinul Republicii Moldova.

Summit
Sursa: Summit

Prim-ministrul englez, Rishi Sunak a menționat că a vizitat țara noastră pentru prima dată. Pe pagina sa de Twitter oficialul britanic a declarat că este încântat să anunțe un nou sprijin țării noastre, pentru a o ajuta în fața agresiunii ruse și că Republica Moldova nu este singură.

Și președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, ajuns aseară la Kiev, a mulțumit președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și liderilor europeni pentru sprijinul acordat Ucrainei.

„Pregătim noi soluții de apărare pentru Ucraina. Pregătim un conținut politic real pentru summit-ul NATO de la Vilnius. Pregătim pachetul de garanții de securitate pentru statul nostru pe drumul spre Alianța Nord Atlantică. Facem tot ce putem pentru a apropia o decizie politică a Uniunii Europene privind aderarea Ucrainei. Ne pregătim pentru un summit de pace bazat pe formula de pace ucraineană. Mulțumesc tuturor liderilor din toate țările care ne susțin în aceste intenții. Nu este vorba doar de sprijin pentru Ucraina - este sprijin pentru securitatea reală a întregii Europe", a scris președintele Ucrainei.

Precizăm că, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenskiy, a sosit primul la summit, menționând că nu i-a fost simplu să ajungă în Republica Moldova, din cauza războiului. Totodată, el a mulțumit cetățenilor moldoveni pentru că au găzduit refugiați ucraineni din prima zi a invaziei ruse.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult