Politic

Vladimir Putin a insistat ca Republica Moldova să nu semneze Acordul de Asociere cu UE, declară fostul președinte Nicolae Timofti

Președintele rus Vladimir Putin a insistat ca Republica Moldova să ne semneze Acordul de Asociere cu UE, a declarat fostul președinte al țării Nicolae Timofti, într-un interviu pentru DW. Acest lucru s-a întâmplat la summitul CSI de la Minsk, din 2014, notează sursa citată.

„(N. red Vladimir Putin) a încercat să mă trateze de pe poziții de superioritate. Eu i-am explicat că la noi nu e ca în Rusia - că președintele nu poate schimba actele votate de Parlament și i-am spus tranșant că Moldova merge hotărât spre UE”, a dezvăluit fostul președinte de atunci.

Acordul de Asociere cu UE nu a fost semnat atunci de președintele Nicolae Timofti, deși el trebuia să o facă, la Bruxelles. Fostul șef de stat a explicat, în interviul acordat DW, ce l-a împiedicat să semneze.

„Adevărat, eu trebuia să-l semnez. Dar știți ce mi-a spus atunci Leancă (n.red Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova)? Eu l-am chemat și l-am întrebat de ce procedează așa? I-am spus că eu sunt gata să merg și să semnez ca să excludem orice probleme legate de constituționalitatea procedurii. El mi-a spus că vrea să intre în istoria Republicii Moldova prin semnarea acelui acord... Și a intrat în istorie, dar cu un alt episod, care nu cred că-i face față. Dar atunci tot ce am putut face a fost să-l mandatez pe Leancă să semneze Acordul de Asociere cu UE. Am fost sunat de mai mulți lideri europeni care m-au rugat să nu fac asta. Și de la București m-a sunat domnul Băsescu. Până la urmă am acceptat să meargă el, pentru a evita conflictele interne care țin de ceea ce numim noi „rânza moldoveanului”, a precizat Nicolae Timofti.

Revenind la relațiile dintre Chișinău și Moscova, Nicolae Timofti a fost întrebat, dacă în perioada care a fost președinte au existat amenințări directe din partea Rusiei la adresa Republicii Moldova.

„Mereu ne-au șantajat. Economic, cu embargouri. Dar pericolul cel mai mare era „planul Novorossia” care urmărea refacerea URSS. Noi știam că suntem ținta acelui odios plan. Și discutam acest subiect cu partenerii noștri externi. Inclusiv cu doamna Victoria Nuland (n.red o diplomată americană) am discutat. Asta se întâmpla înainte să fie anexată Crimeea. Rușii încă atunci vorbeau că cei care se vor împotrivi proiectului Novorossia vor fi șterși de pe fața Pământului”, a spus Timofti.

Nicolae Timofti a fost ultimul președinte al Republicii Moldova ales de Parlament. A condus Moldova din martie 2012 până în decembrie 2016

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult