Aderare UE

Corespondență din Bulgaria// Cum a reflectat presa bulgară Summitul CPE din Republica Moldova

Summitul Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat joi la Bulboaca, a fost un bun prilej pentru Republica Moldova pentru a-și îmbunătăți credibilitatea în calitate de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, a comentat presa bulgară care a urmărit evenimentul. La reuniune a fost prezent și președintele bulgar, Rumen Radev, care a participat alături de reprezentanții altor aproape 20 de state la o masă rotundă pe tema energiei, unde a fost vizată și securitatea energetică a Republicii Moldova, transmite corespondentul Radio Moldova la Sofia, Alina Zlatov.

Facebook/Summit CPE 2023
Sursa: Facebook/Summit CPE 2023

Presa de la Sofia a comentat perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova, considerând că, spre deosebire de Ucraina, vecina sa vestică este destul de mică pentru a se putea integra, relativ ușor, în Uniunea Europeană. Totodată, aceasta menționează că țara noastră se confruntă cu o serie de provocări semnificative, precum lupta împotriva corupției, economia fragilă și regiunea separatistă transnistreană.

Spre deosebire de Ucraina, Moldova este suficient de mică pentru a se integra relativ ușor în Uniunea Europeană. Dar se confruntă cu o serie de provocări pentru a-și aduce standardele democratice la nivelul UE, în special în lupta împotriva corupției. De asemenea, este necesar să se acorde atenție economiei sale fragile, securității energetice și problemei transnistrene”, notează portalul de știri bulgar „bgnes”.

„Moldova a primit statutul de candidat oficial la aderarea la UE în iunie anul trecut, dar trebuie să continue cu reformele, în special în lupta împotriva corupției. Țara trebuie să rezolve și chestiunea transnistreană, o regiune pro-rusă cu 300.000 de locuitori în estul țării.”, scrie și elhovo.news

Bulgaria a fost reprezentată la summit de președintele Rumen Radev, care a pus accent pe problemele energetice cu care se confruntă Europa, menționând că acest subiect este unul dintre cele mai importante pentru viitorul continentului european.

„Este o întâlnire europeană cu implicații importante pentru viitorul continentului, pe fondul problemelor grave cu drepturile bulgarilor în Republica Macedonia de Nord, războiului din Ucraina, al tensiunii în creștere din Kosovo, problemelor în energetică, problemele legate de conectivitate, de viitorul continentului nostru în general. Un subiect important în discuțiile mele va fi și problema încrederii zdruncinate și a perspectivei europene a Bulgariei, aderarea la Schengen, aprofundarea integrării europene. Bulgaria va rămâne o țară democratică europeană. Voi încerca să îi conving pe toți că țara noastră rămâne a fi o democrație cu valori europene.”

În martie 2022, Bulgaria a fost printre primele state europene, care și-a declarat sprijinul pentru perspectiva europeană a R. Moldova, iar în octombrie anul trecut, în cadrul vizitei președintelui bulgar Rumen Radev, Sofia și Chișinău au încheiat acorduri de acces la rețeaua bulgară de transport al gazelor.

Menționăm că, prin gazoductul Transbalcanic, Bulgaria poate furniza gaz din Turcia și Grecia către România și Republica Moldova. Separat, există o conexiune intersistem de gaz între Bulgaria și România. În practică, Bulgaria oferă o capacitate de transport de până la 15 miliarde de metri cubi și alte 3 prin legătura sa cu România.

De asemenea, Bulgaria este al treilea exportator net de energie electrică din Europa - aproximativ 2000 de megawați în fiecare zi. Iar Rumen Radev susține, că Bulgaria este pregătită să exporte energie și către Republica Moldova.

Citește mai mult