Politic

Prognozele ministrului de Externe privind începerea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la UE

Republica Moldova până la sfârșitul acestui an va fi pregătită să înceapă negocierile pentru aderare, a declarat pentru Radio Moldova ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Potrivit oficialului, urmează ca țara noastră să convingă liderii statelor membre ale Uniunii Europene că a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene, deși mai sunt restanțe în sectorul justiției.

„Obiectivul nostru este ca până la sfârșitul acestui an să convingem inițial Comisia Europeană și apoi fiecare stat membru al Uniunii Europene că Repubilca Moldova merită să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. În sensul calendaristic, principalele etape ale acestui proces sunt luna octombrie, când Comisia Europeană va publica raportul care evaluează progresul Republicii Moldova și în acel raport Comisia Europeană trebuie să constate dacă Republica Moldova a îndeplinit suficient sau nu recomandările”, a explicat Nicu Popescu.

Amintim că președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, după Summitul Comunității Politici Europene desfășurat la 1 iunie la Bulboaca, a declarat că locul Republicii Moldova este în Europa. Țara a întreprins pași concreți în această direcție și negocierile pentru aderare ar putea începe în acest an. Dar, în opinia oficialei, momentul aderării mai depinde și de contextul politic.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult