Social

Agricultorii au înaintat mai multe revendicări autorităților și anunță proteste. Guvernul promite înlăturarea impedimentelor din sector

Mai mulți agricultori au avut marți discuții la Guvern, dar s-au arătat nemulțumiți de rezultate și au anunțat proteste. Asociația Forța Fermierilor a rezervat pentru miercuri, 7 iunie, Piața Marii Adunări Naționale, dar deocamdată protestul se va desfășura în raioanele țării. Fermierii nu exclud să blocheze anumite trasee, dar o decizie finală încă nu a fost luată, a comunicat pentru Radio Moldova președintele Asociației, Alexandr Slusari.

Sectorul agricol a fost afectat de secetă, de război, de scumpirea carburanților, de cerealele importate din Ucraina care sunt mai ieftine, a explicat Alexandru Slusari principalele probleme cu care se confruntă breasla. Fermierii au înaintat mai multe revendicări.

„Alocarea compensațiilor pentru reducerea costurilor de producere, cel puțin 3000 de lei/per hectar la culturile de prima grupă; introducerea restricțiilor la import a culturilor agricole, exact așa cum a făcut Uniunea Europeană pentru cele cinci țări din Europa de Est, Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria; ordinea în portul Giurgiulești, acest port să exporte în sezonul agricol producția moldovenească, achitarea datoriilor la subvenționarea până la 1 iulie; rezolvarea problemei cu modificarea Legii rambursării TVA”, a punctat Alexandru Slusari.

Autorități centrale au întreprins mai multe măsuri pentru fortificarea sectorului agricol cum ar fi creșterea volumului subvențiilor acordate fermierilor și majorarea numărului de angajați din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, a precizat pentru postul nostru de radio Daniel Vodă consilierul pe comunicare a prim-ministrului Dorin Recean.

„A fost o discuție în care au fost abordate mai multe problematici. În timpul apropiat urmează și mai departe Guvernul să înlăture acele impedimente care există în dezvoltarea sectorului. Guvernul nu comentează în nici un fel protestul de mâine. Este dreptul persoanelor să se afilieze, să manifeste într-un mod pașnic. Autoritățile au vorbit foarte clar despre acele acțiuni pe care întreprind pentru fortificarea sectorului agricol”, a declarat Daniel Vodă.

Amintim că fermierii au organizat mai multe acțiuni de protest în ultimul an, cerând ajutor de la stat pentru a face față crizei și inflației. Guvernul susține că a alocat suplimentar peste 533 de milioane de lei, pentru a ajuta agricultorii afectați de criza regională.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult