Expert: Ieftinirea gazului cu peste 30% ar trebui să ducă la scăderea prețurilor la produse
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat, astăzi, un nou tarif la gazele naturale, de 18 lei și 6 bani per metru cub, cu TVA inclus, față de 29 de lei și 27 de bani, pe care consumatorii îl achită în prezent. Experții susțin că această ieftinire ar putea duce la scăderea prețurilor la unele produse.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis astăzi ieftinirea gazelor naturale cu 11 lei. Modificările sunt justificate de reducerea prețului la gazele naturale și de aprecierea leului față de dolarul american „Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, iar consumatorii finali vor achita 18 lei și șase bani pentru metru cub de gaze, cu TVA inclus”**, a anunțat reprezentanta instituției, Tatiana Savca în cadrul ședinței.
Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul oficial al Republicii Moldova. Prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, de către S.A. Moldovagaz, în punctele de intrare a rețelelor de transport a gazelor naturale este de 13,348 de lei de lei per o mie de metri cubi. În punctele de ieșire a rețelelor de transport a gazelor naturale este de 13,514 lei per o mie de metri cubi. În punctele de ieșire de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune este de 16,730 de lei per o mie de metri cubi. Prețurile reglementate la gazele naturale furnizate consumatorilor finali sunt obligatorii pentru toate întreprinderile de gaze naturale, cărora le-a fost impusă obligația de serviciu public, până la aprobarea prețurilor reglementate pentru acestea”, a precizat funcționara.
În timpul ședinței de la ANRE, un grup de protestatari a cerut aplicarea retroactivă a tarifului micșorat la gazele naturale.
Scăderea prețului la gazele naturale cu peste 30% este considerabilă și ar trebui să ne așteptăm la o reducere a prețurilor la unele produse, a declarat pentru Radio Moldova expertul Alexandru Fală.
„Este o ieftinire considerabilă, cu mai mult de o treime. Totodată, trebuie să menționăm că, dacă pe viitor se păstrează tendințe favorabile pe piețele internaționale și se înregistrează o continuă reducere a prețului la gaze, nu este exclus ca noi să mai avem ieftiniri și în a doua parte a anului 2023 și în 2024”, a punctat expertul.
Amintim că tariful la gazele naturale a fost în continuă creștere în ultimele 18 luni din cauza majorării prețurilor pe piețele internaționale, în special în urma invaziei Rusiei în Ucraina.