Mai mulți locuitori din Bălți se declară mulțumiți de compensațiile oferite de Guvern
Majoritatea cetățenilor au primit deja facturile, inclusiv compensațiile calculate pentru gazele naturale consumate în luna noiembrie. În timp ce unii bălțeni spun că sunt mulțumiți de compensațiile oferite de Guvern, alții susțin că nu vor face față tuturor cheltuielilor, chiar dacă vor achita în jumătate.
Bălțenii spun că s-au bucurat să vadă că în facturi prețul pentru gazele naturale consumate în luna noiembrie este unul acceptabil.
„Pentru gaz sunt mulțumită, nu a venit mai mult decât anul trecut, cam așa plăteam. Dacă ai de plătit 2000 gazul, o mie și ceva este compensația. Așa că mai mult decât anul trecut eu nu plătesc”;
„Este normal, e bine, 12 lei ne-a venit pentru căldură, practic jumătate. Trebuia să achit 500, dar am achitat 250”;
„Această lună e bine, sunt mulțumită”, spun locuitorii din Bălți.
Oamenii nu își imaginează cum și-ar fi achitat facturile dacă nu primi compensații.
„Măcar puțin și tot e înainte. E greu dar, mulțumim”;
„Comparativ cum era 26, 14 lei e bine, e foarte bine. Cu scumpirile care sunt acum, eu cred că este ok”, mai spun unii locuitori.
Totuși, sunt și unii bălțeni care au rămas nemulțumiți de suma compensată, iar alții nici nu au vrut să se înregistreze pentru a primi acest sprijin financiar.
„Încă nu mi-a venit factura, cum va fi, atât voi achita. Nu mă duc nicăieri, nu cer nimic, și nici compensație nu-mi trebuie”;
„Foarte puțin, cum să trăim mai departe vom vedea”;
„Nu-s așa de mari compensațiile, sau chiar deloc, nu mai țin minte, dar este ofensator”, au mai adaugă bălțenii.
Amintim că în acest an, cetățenii Republicii Moldova primesc compensații în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică în care se încadrează. Potrivit calculelor, cei din categoria de vulnerabilitate foarte înaltă achită 12 lei pentru un metru cub de gaze utilizat și 1450 de lei pentru o gigacalorie, iar cei cărora li s-a atribuit categoria de vulnerabilitate scăzută achită 24 de lei pentru un metru cub de gaz și 2500 de lei pentru o gigacalorie. Volumul maxim compensat pentru consumatorii casnici este de 180 de metri cubi în cazul gazelor naturale și 1,3 gigacalorii în cazul energiei termice.