Politic

Partidul „Renaștere” a organizat un protest în fața misiunii UE în Republica Moldova. Reacția autorităților

Partidul „Renaștere”, la care recent au aderat mai mulți ex-socialiști, inclusiv 4 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a organizat un protest în fața sediului misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova. Manifestanții s-au arătat nemulțumiți de recentele donații din partea unor state UE, în special Polonia, care constau în echipamente militare, chiar dacă acestea sunt de tip non-letal. Guvernul califică acuzațiile protestatarilor drept falsuri.

Dumitru Petruleac
Sursa: Dumitru Petruleac

Protestatarii au cerut de la Uniunea Europeană să înceteze furnizarea de arme și finanțarea forțelor armate moldovenești, iar de la autorități, să nu mai solicite astfel de ajutoare de la partenerii internaționali. Ajutorul Uniunii Europene nu ar fi necesar țării noastre, a precizat membrul Biroului Partidului „Renaștere”, Iuri Vitneanski.

„Republica Moldova a primit câteva avioane cu armament pentru Ministerul Afacerilor de Interne. În timpul summitului, Republica Moldova a primit aproximativ o sută de milioane de euro pentru înarmare. Oare statul nostru chiar va intra în război cu cineva? Țara noastră nu are nevoie de arme pentru Ministerul Apărării. Apelăm la misiunile diplomatice ale UE, de a nu trata țara noastră ca pe o regiune care ar putea intra în vreun conflict armat”.

În reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a menționat că nu comentează declarațiile protestatarilor deoarece sunt falsuri.

„Nu comentăm aceste proteste, dat fiind faptului că informațiile care sunt vehiculate sunt false. De mai multe ori instituțiile statului au menționat că acțiunile întreprinse pe drumul ireversibil de aderare la UE vizează modernizarea și consolidarea societății noastre. Nu vizează în niciun caz acțiuni de înarmare sau alte narative care sunt promovate din exterior și sunt promovate în sensul dezbinării societății”.

Amintim că, Republica Moldova a recepționat primul lot de echipamente medicale și de geniu, inclusiv drone, în valoare de 7 milioane de euro, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace. Donația face parte din pachetul de asistență militară aprobată de Consiliul European încă din anul 2021, ulterior acest sprijin până la 87 de milioane de euro. Totodată, alte echipamente militare, inclusiv un radar, ar urma să ajungă în țara noastră în lunile viitoare. În același timp, recent, guvernul Poloniei, a donat Ministerului Afacerilor Interne, echipamente pentru uz de serviciu și dotarea personalului Poliției.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult