Social

Calendarul zilei // În 1856 Vasile Alecsandri a publicat poezia „Hora Unirii", imnul unității naționale românești

Radio Moldova vă prezintă calendarul zilei - cele mai importante evenimente din istorie, politică și cultură, pe care le consemnăm astăzi, 9 iunie

glasul.info
Sursa: glasul.info

1856: Vasile Alecsandri a publicat, în revista „Steaua Dunării", poezia „Hora Unirii", în scurt timp a devenit imnul unității naționale românești. Hora Unirii este un cantec care exprimă sentimentul de bucurie general de momentul istoric al Unirii, și se cântă mereu pe data de 24 ianuarie (de „Mica Unire”), când s-au unit cele două principate românești, Moldova și Țara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. „Hora Unirii" a fost descrisă de Mihai Eminescu drept „cea mai frumoasă horă a neamului românesc.”

1934: Personajul de desene animate, Donald, creat de Walt Disney, debutează pe ecrane.

1959: Este lansat la apă „George Washington", primul submarin dotat cu rachete balistice.

1993: A avut loc premiera filmului Jurassic Park.

S-au născut:

În 1931, în satul Manta din județul Cahul, Basarabia s-a născut dansatorul moldovean, Ion Furnica. Și-a început activitatea în anul 1949, la Ansamblul de dansuri populare „Joc”. Printre cele mai cunoscute dansuri și scenete coregrafice cu participarea sa au fost: „M-am pornit la Chișinău” și „Baba mea”. Datorită regiei bune și a montărilor reușite, dar și inevitabil, prin jocul impecabil al dansatorului, maestrul Ion Furnică improviza, îmbogățind de fiecare dată personajul jucat, cu noi nuanțe vii. A apărut pe scenele din România, Belgia, Brazilia, Mexic, Germania, Ungaria, Chile, Cuba și alte țări. Din 1972 a fost director artistic al ansamblului de dansuri populare „Ciocârlia”. A lucrat și în calitate de coregraf, la Centrul pentru creativitate pentru copii și tineri „Miorița” din Chișinău. Maestrul a rămas în memoria tuturor „tânăr ca o horă". A decedat la vârsta de 84 de ani.

1963: Johnny Depp, actor american

1981: Natalie Portman, actriță americană

1993: Lidia Buble, cântăreață română

Au decedat:

1870: Charles Dickens, scriitor englez

1912: Ion Luca Caragiale, dramaturg, prozator român

La 9 iunie 1949, la vârsta de doar 39 de ani, a decedat Maria Cebotari, una dintre cele mai mari soprane soliste de operă, născută la Chișinău. Studiază la școala normală de fete Florica Niță și la Capela Metropolitană din Chișinău condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul din Chișinău. După absolvirea studiilor, a fost angajată ca actriță la Teatrul de Artă din Moscova. În anul 1929 a plecat la Berlin, unde a luat lecții de canto. Peste doi ani a debutat la opera din Dresda în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini. Aici a rămas ca solistă până în 1943. Ulterior a fost angajată ca solistă permanentă a operei de stat din Viena, unde a rămas până la moarte. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific existent în Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin. A jucat în opt filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci. A murit de cancer la 9 iunie 1949 la Viena. Este înmormântată în cimitirul Döblinger din Viena.

Sărbători:

Ziua Internațională a Prietenilor buni

În fiecare an, la data de 9 iunie este marcată Ziua internațională a arhivelor. Arhivele reprezintă o bogăție de neegalat, fiind un produs real al activității umane, și, ca atare, constituie mărturii de neînlocuit ale evenimentelor din trecut. Ele sunt memoria națiunilor și societăților. La Congresul Internațional de la Viena, din 2004, cei 2.000 de participanți au adoptat o rezoluție prin care cereau Organizației Națiunilor Unite să instituie o Zi internațională a arhivelor.

Ziua Internațională a Acreditării

Citește mai mult