Social

Populația Republicii Moldova este în descreștere: În ultimul an, numărul a scăzut cu peste 52 de mii de persoane

În ultimul an populația Republicii Moldova a scăzut cu peste 52 de mii de persoane. Aproximativ 53 la sută din populația țării sunt femei, iar peste 47 de procente sunt bărbați. Datele sunt oferite de Biroul Național de Statistică. Potrivit acestora, populația Republicii Moldova este în continuă descreștere din cauza migrației, iar generațiile tinere sunt inferior numeric celor în etate, precizează demografii.

trm.md
Sursa: trm.md

Numărul provizoriu al populației cu reședința obișnuită la 1 ianuarie 2023 a constituit 2 512 800 de persoane, în scădere cu 52 300 de persoane față de începutul anului precedent. Începând cu 2014, numărul populației cu reședință obișnuită, adică persoanele care locuiesc în Republica Moldova, a scăzut în total cu peste 350 de mii de persoane.

Potrivit BNS, scăderea numărului populației a fost influențată în mare parte de migrație, dar și de sporul natural negativ - adică au fost înregistrate mai multe decese decât nașteri.

Și demograful de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Valeriu Sainsus, a afirmat că factorii de bază care duc la descreșterea demografică sunt migrația, salariile neîndestulătoare și numărul mic de copii.

„Cauzele descreșterii demografice sunt emigrația populației tinere, integrarea destul de dificilă în piața muncii, salariile foarte mici, populația este vulnerabilă securității sociale. În Republica Moldova familiile se reproduc numai cu un singur copil, pentru o durabilitate demografică este nevoie de 2-3 copii per familie”, a declarat demograful Valeriu Sainsus.

Potrivit statisticilor oficiale, vârsta medie a populației la 1 ianuarie 2023 a crescut cu 0,4 ani comparativ cu anul precedent, fiind de 40,3 ani. A crescut și coeficientul îmbătrânirii populației de la 23, la 23,8 la sută. Datele nu se referă și la teritoriul din partea stângă a Nistrului și mun. Bender.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult