Experți: Conflictul dintre PA și CNA ia amploare din cauza problemelor de comunicare
Conflictul dintre Procurorul Anticorupție și Centrul Național Anticorupție ia amploare din cauza problemelor de comunicare, spun experții, care se referă la informațiile despre un nou scandal între cele două instituții.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a convocat ieri o ședință în care ar fi cerut demisia unor procurori și ofițeri de urmărire penală și de investigații, care ar avea probleme de integritate, a comunicat pentru Radio Moldova surse din interiorul celor două instituții.
Șeful CNA, Iulian Rusu, nu ar fi fost înștiințat despre întrunire, scrie presa. Totuși, cineva l-a informat și acesta s-a prezentat la ședință, iar ulterior, la insistența șefei Procuraturii Anticorupție, ar fi părăsit sala, fiind urmat de subalterni.
Ulterior, ofițerii CNA au depus o plângere colectivă pe numele șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, pe care o acuză de intimidare, potrivit unui document făcut public de Realitatea.md.
După ce în presă au apărut detalii despre ședința secretă, Veronica Dragalin a postat un mesaj pe Facebook în care declară că a fost aleasă în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție pe un mandat de 5 ani și nu intenționează să plece, ci dimpotrivă o să lupte în continuare împotriva corupției și pentru justiție, dreptate, egalitate, transparență și un viitor european, a mai scris ea.
Reprezentanții Centrului Național Anticorupție ne-au declarat că își doresc să fie depășită această situație, astfel ca eforturile să fie concentrate pe avansarea pe cauzele pe care le gestionează.
Există probleme de comunicare între cei doi conducători, iar pentru a fi depășită, aceștia trebuie să distribuie clar rolurile în gestionarea procesului de urmărire penală și a dosarelor, a declarat pentru Radio Moldova experta anticorupție, Mariana Calughin.
„E vorba mai degrabă de o problemă legată de conducători, o problemă de comunicarea între aceste două instituții, pentru că, în fond, cadrul legal definește clar care este legătura și cum aceste trebuie să colaboreze. Pentru că aceste două instituții chiar dacă au un scop comun, totuși rolurile și mijloacele prin care își realizează acest rol sunt diferite. (...) Cel mai probabil e vorba de acei ofițeri de urmărire penală fie care au fost detașați de la CNA la Procuratura Anticorupție, fie care fac parte din grupul de anchetă pe unul sau alt dosar. Problemele de comunicare trebuie depășite”, mai spune experta.
Amintim că, recent, la o ședință în plenul Parlamentului, directorul CNA, Iulian Rusu, a vorbit despre neînțelegerile dintre Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție și CNA. Atunci, cele două procuraturi au respins învinuirile printr-un comunicat de presă comun, în care l-au acuzat pe șeful CNA de „iresponsabilitate și manipulare”. Președinta Maia Sandu le-a solicitat conducătorilor celor două instituții să nu compromită lupta împotriva corupției.