Social

Revizuirea prețului la bilete de acces în muzee: Opinii pro și contra

În ultimii ani serviciile oferite în cadrul muzeelor naționale s-au extins, însă veniturile au rămas aceleași și nu acoperă cheltuielile acestora. Pentru recunoașterea valorii patrimoniului și sustenabilitatea instituțiilor este necesară majorarea taxei de intrare până la 30 - 40 de lei. Unii manageri susțin că în acest mod instituțiile muzeistice ar deveni mai atractive pentru public. Alții însă cred că o eventuală creștere a prețului la bilete va aduce după sine reducerea numărului de vizitatori.

Propunerea de modificare a unei hotărâri de guvern din anul 2012, care prevede revizuirea biletului de acces în muzee, a fost discutată la o masă rotundă organizată recent la Parlament. Managerii instituțiilor muzeistice naționale și-au arătat deschiderea pentru revizuirea taxelor și majorarea lor până la 40 de lei. Directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea, a atenționat însă că aceasta ar putea genera o scădere a numărului de vizitatori.

„Eu optez în continuare ca preșcolarii și școlarii să aibă acces gratuit în muzee. Acum, în paranteze fiind spus, toți zic că, dacă ajungem la prețul de 30 de lei, vom avea și o lipsă de vizitatori și vă asigur că așa va fi, pentru că în ziua când este gratuitate, vin mai mulți vizitatori. Aceasta înseamnă că pentru comunitatea noastră și zece lei contează. Am fost plecat pentru trei zile în România și am vizitat muzee, castele unde prețurile sunt foarte mari. Cu toate acestea oamenii merg, probabil au un alt nivel de venituri.”

Fiecare muzeu trebuie să-și stabilească individual prețurile, în funcție de numărul de vizitatori și preferințele acestora, susține directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol. Managerul este de părere că, indiferent de prețul de acces, numărul de vizitatori nu va scădea, întrucât oamenii sunt dispuși să vină la muzeu și s-a format deja o cultură în acest sens. Insert: Petru Vicol.

„Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală optează pentru ca fiecare instituție să-și stabilească prețurile, deoarece specificul este diferit. Muzeul Național de Etnografie are contingentul său, un procent mare al vizitatorilor noștri sunt copiii. Nu sunt sigur că numărul vizitatorilor va scădea, indiferent de cât va crește prețul, 30 sau 50 de lei. Cei care vor să vină vor veni și în continuare.”

Revizuirea taxei de intrare este necesară și pentru recunoașterea valorii patrimoniului, așa încât muzeele să se dezvolte și să devină sustenabile, a explicat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Muzeele trebuie să fie în continuare deschise și accesibile pentru toate păturile populației Republicii Moldova și aici calea nu este prin devalorizarea accesului, ci prin oferirea de acces gratuit pentru anumite categorii, în anumite zile, pentru a pune într-o valoare mai mare patrimoniul nostru. Dacă noi nu punem preț în patrimoniul nostru, de ce vizitatorul ar înțelege că el prezintă valoare. Se pune întrebarea de existența și dezvoltarea muzeelor. Banii din bilete să rămână la muzeu, ca muzeul să se dezvolte.”

Prețurile de acces în muzee nu au fost modificate din anul 2012. În prezent, taxa de intrare în muzeele subordonate Ministerului Culturii este de cel mult zece lei.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult