NATO trebuie să ofere Ucrainei garanții de securitate după războiului cu Rusia
NATO trebuie să discute opțiuni de a oferi Ucrainei garanții de securitate pentru perioada ce va urma războiului cu Rusia, a declarat Secretarul general NATO Jens Stoltenberg.
Invitații emisiunii ,,Paralela 47” de la Radio Moldova au menționat că acum prioritatea este ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia, după care se va putea trece la o nouă etapă a relației sale cu Alianța Nord-Atlantică.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut să primească în iulie la Summitul Alianței Nord-Atlantice de la Viliunus un „mesaj foarte clar” din partea NATO că țara sa va putea intra în această alianță „după război”.
Lectorul la Universitatea ,,Stefan cel Mare” din Suceava, Marin Gherman, a precizat pentru Radio Moldova că în situația actuală, una de război, aderarea este imposibilă.
„Modelul și paradigma propusă de Kiev referitoare la garanți de securitate a fost propusă anul trecut. Imediat, după acele runde de negocieri eșuate cu Federația Rusă, în plin război care ar liniști cumva spiritele în Ucraina și ar însemna o stabilitate în Ucraina, în perioada post-război. Acest lucru înseamnă că mai multe state trebui să vină cu propuneri de a asigura stabilitatea și securitatea statului ucrainean. Pe de o parte, unii zic că este ceva de alternativă față de NATO, nu este NATO ca să deranjăm prea mult Rusia sau să nu implicăm discuții care să deranjeze. Suplimentar, de NATO, non-NATO, așa scria presa de la Kiev în acea perioadă și care ar ajuta Kievul în perioada până la aderare la NATO. La Kiev se știe foarte bine că aderarea la NATO, în momentul de față, în contextul războiului și sunt semnale clare de la Bruxelles și alte capitale, nu este posibil”, a declarat Marin Gherman.
La rândul său, redactorul șef al portalului Calea Europeană, Robert Lupițu, a precizat că Ucraina are un grup de prieteni, care îi sprijină aderarea la NATO.
„Nu doar atât, ca atare, sprijinul pe de-a întregul alianței pentru că această reconfirmare a deciziei NATO de la București, de la Summitul din 2008 a fost făcut și anul trecut la Summitul de la Madrid într-un paragraf al Summitului și și-au asumat toți aliații acest lucru. Acum intervin nuanțele, aceste nunanțe le-am regăsit și în declarația finală a Summitului de la București, o declarație precedată de declarație prezidențială semnată de președinții Iohannis și Zelenski săptămâna trecută la Bulboaca, la Summitul CPE din Republica Moldova”, a conchis Robert Lupițu.
De la declanșarea războiului, Ucraina a primit din partea statelor occidentale un ajutor ce însumează peste 150 de miliarde de dolari, din care 65 de miliarde ajutor militar, fără a i se oferi o perspectivă clară de aderare la Alianța Nord-Atlantică.