Poliția de Frontieră marchează 31 de ani de activitate
Ultimii trei ani au fost foarte dificili pentru Republica Moldova inclusiv pentru Poliția de Frontieră, a declarat șefa statului Maia Sandu, la ceremonia consacrată celor 31 de ani de la înființare a instituției. Președinta s-a referit, în mod special, la gestionarea fluxului de refugiați, cauzat de războiul din Ucraina, dar și la perioada pandemică.
„Peste un milion de cetățeni ucraineni au traversat hotarele Republicii Moldova. Voi ați fost primii care i-ați întâlni, i-ați ghidat, i-ați încurajat. Pe lângă provocările generate de războiul din statul vecin, Republica Moldova este și ținta directă a atacurilor hibride prin care Moscova încearcă să destabilizeze țara noastră și să zădărnicească parcursul nostru european. În acest caz, voi sunteți primul filtru, prima linie de apărare în sistemul nostru de securitate națională, este cea care aduce Uniunea Europeană acasă, muncind cot la cot cu ofițerii Frontex adoptând practicile UE”, a menționat Maia Sandu.
La rândul său, șeful poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a enumerat realizările instituției în cei 31 de ani.
„În anul 1992 se creaseră sistemul de apărare a securității frontierei de stat. Anul 2001 preluam sub pază după 10 ani de la independență sectorul moldo-ucrainean al frontierei, fără infrastructură, cu resurse modeste și insuficiență de personal. 2003 – 2005 perioada în care noi am început procesul de digitalizare. 2010 – 2014 am făcut tot posibilul că toți cetățenii să călătorească liber în UE. Am făcut față crizei pandemice. Anul 2022 declanșarea unui război neprovocat de către statul agresor împotriva Ucrainei”, a spus Rosian Vasiloi.
Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a fost creată la 10 iunie 1992 în urma unui decret semnat de președintele Republicii Moldova de atunci, Mircea Snegur.
Lungimea totală a frontierei de stat este de 1906 kilometri, dintre care 955 de kilometri - terestră, iar 951 de kilometri - acvatică.
În prezent, în cadrul Poliției de Frontieră activează în jur de 3000 de angajați.