Social

Revista presei internaționale: Inculparea lui Donald Trump în dosarul arhivelor Casei Albe

Inculparea lui Donald Trump, poluarea aerului în America și contraofensiva ucraineană sunt subiecte pe care le găsim în paginile marilor cotidiene ale lumii, după cum arată revista presei internaționale analizată de Mariana Colun.

Unul dintre cele mai importante subiecte reflectate de presa internațională este inculparea fostului președinte SUA, Donald Trump, în dosarul documentelor secrete. „Trump a fost inculpat pe șapte capete de acuzare, inclusiv păstrarea necorespunzătoare a documentelor clasificate și obstrucționarea eforturilor de investigare a depozitării documentelor la casa sa din Florida. Experții consultați de BBC spun că acuzațiile nu îl împiedică să candideze din nou la președinție.

Jurnaliștii France 24 analizează cum ar putea afecta rechizitoriul federal al lui Trump cursa pentru Casa Albă din 2024. „Aceasta plasează națiunea într-o poziție extraordinară, având în vedere statutul lui Trump de favorit pentru nominalizarea republicană la președinția din 2024 pentru a se confrunta cu președintele Biden, a cărui administrație va căuta acum să-și condamne potențialul rival”, titrează The New York Times. Editorialiștii Newsweek amintesc de confruntarea Trump - Hillary Clinton din 2016, când Trump și-a criticat rivala pentru manipularea de către ea a materialelor sensibile. La momentul respectiv, el a spus că va aplica „legile privind protecția informațiilor clasificate”, punctează jurnaliștii.

Pentru editorialiștii The Guardian, Trump nu pare îngrijorat. Într-un calambur care face trimitere la sloganul din campania electorală din 2016, publicația londoneză titrează: „Trump este tipul care va face închisorile din nou mărețe”.

Contraofensiva ucraineană este reflectată de majoritatea marilor cotidiane europene. „Armata ucraineană a anunțat eliberarea localității Blagodatnoye din regiunea Donețk”, notează DW. France 24 menționează și despre alte două localități eliberate – Makarivka și Neskuchne.

Videouri filmate cu drone rusești arată tancuri ale armatei ucrainene distruse, dar în timp ce statul major recunoaște primele greșeli făcute în contraofensivă, pe diverse sectoare ale frontului trupele Kievului folosesc o tactică care a avut deja succes anul trecut, menționează ziarul german Welt. În presa de peste ocean regăsim ecouri ale smogului cauzat de incendiile fără precedent din Canada, care a afectat calitatea aerului într-o bună parte din continentul nord-american. „Pentru americanii de pe coasta de est, obișnuiți să respire aer curat, valul de poluare a venit ca un șoc, stârnind preocupări pentru sănătate”, scrie Washington Post. Cotidianul american publică o analiză despre orașele cele mai poluate de pe glob și consecințele poluării aerului.

Jurnaliștii de la Newsweek analizează care vom fi consecințele incendiilor pentru prețurile la chirie. Economistul șef de la Redfin, Daryl Fairweather, citat de Newsweek, prezice că sistemele de filtrare a aerului, care mențin aerul din interior curat, dar adaugă costuri de construcție, vor fi necesare în curând în apartamente, dacă smogul devine o preocupare frecventă.

Recorder din România a publicat un podcast cu Profesorul de filozofie Ciprian Mihali, care spune că ura la adresa politicienilor nu ajută. „Furia și revolta - da. Putem să recuperăm puterea asociindu-ne: să fim mai buni împreună decât separat”, apreciază profesorul la On the Record.

La final, diluăm contextul politic cu un reportaj din ziarul german Bild despre povestea a patru copii dispăruți în pădurile tropicale din Columbia după prăbușirea unui avion. La șase săptămâni după accident, micuții au fost găsiți în viață.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult