Revista presei: Analist politic despre desemnarea candidatului PAS pentru funcția de primar al Chișinăului
Verificarea constituționalității Partidului „Șor” și desemnarea candidatului PAS pentru funcția de primar al Chișinăului sunt printre cele mai comentate subiecte în mass-media, așa cum aflăm din revista presei pregătită de Alla Ceapai.
Jurnal.md îl citează pe expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț care consideră că nu sunt întrunite condițiile pentru ca Partidul „Șor” să fie declarat în afara legii, întrucât nu s-a aplicat suspendarea activității formațiunii prin intermediul instanței de judecată. Curtea Constituțională este pusă în situația să împace și capra, și varza, spune expertul. El precizează că, potrivit Comisiei de la Veneția, poți să te adresezi la Curtea Constituțională doar după ce ai folosit toate mecanismele legale, iar partidul nu se disciplinează și continuă încălcarea legii.
Indiferent de decizia finală, Înalta Curte va emite anumite constatări valoroase, care vor disciplina pe viitor exponenții partidelor politice în luarea deciziilor conform legii, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la Radio Moldova. Potrivit ei, Guvernul a prezentat suficiente argumente în favoarea demersului de scoatere în afara legii a Partidului Politic „Șor”.
Într-un articol de opinie semnat pe ipn.md Victor Pelin care notează că Partidul „Șor” a întreprins deja măsurile necesare pentru a-și găsi un substituent în cazul constatării neconstituționalității formațiunii. Acesta ar fi Partidul Renaștere, care, după 10 ani de hibernare în anonimat, a devenit pe neașteptat centru de atracție pentru cârduri de deputați și primari traseiști din Partidului Socialiștilor. Remarcând activizarea Partidului Renaștere, Victor Pelin notează că șansele formațiunii vor putea fi judecate prin prisma volumului finanțării primit din sursele lui Ilan Șor, iar, după toate aparențele, mijloacele bănești au început deja să curgă gârlă.
Analistul politic Ion Tăbîrță comentează la Radio Chișinău că decizia PAS de a-l desemna pe Lilian Carp în calitate de candidat pentru funcția de primar al Chișinăului trebuia anunțată demult, dar a întârziat din cauza unor eventuale rivalități sau lipsei de calcule electorale. Acum Lilian Carp va trebui să recupereze din teren, spune analistul și precizează că fosta poziție de consilier municipal și actuala de deputat îi aduc lui Lilian Carp plusvaloare și o șansă electorală mai mare, în raport cu alți potențiali candidați ai PAS la alegerile locale din toamnă.
Editorialistul portalului deschide.md Cristian Hrițuc notează că deși Lilian Carp este un politician cu experiență și e susținut de partidul de guvernământ, acesta nu are încă anvergura necesară și nici doza de încredere pentru a-i pune o problemă reală actualului primar al Chișinăului Ion Ceban. Rezultatele din Chișinău vor fi extrem de importante pentru jocul politic din anii viitori, notează comentatorul. Ipoteza în care Lilian Carp nu ar accede în turul doi s-ar putea materializa dacă fostul președinte Igor Dodon va dori să candideze în alegerile locale, opinează Cristian Hrițuc.
Newsmaker.md o citează pe ministra de interne Ana Revenco declarând că Rusia dorește să-și recâștige influența în Republica Moldova din mai multe motive, unul fiind amplasarea geografică a țării care este un potențial cap de pod important pentru Federația Rusă în raport cu UE. Un eventual controlul asupra Republicii Moldovei ar însemna o vulnerabilitate suplimentară pentru Ucraina avantajând militar Rusia care și-ar asigura accesul direct la Marea Neagră și controlul circulației mărfurilor pe Dunăre. În plus, i-ar oferi posibilități suplimentare de șantaj și de activare a forțelor din regiunea transnistreană, suține Ana Revenco. Ministra de interne mai precizează că Rusia duce un război hibrid împotriva Republica Moldova manifestat inclusiv prin manipularea și radicalizarea cetățenilor.
Editorialistul Ziarului Național Nicolae Negru notează că Republica Moldova, prin clasa sa politică, se comporta ca un iepure colectiv în fața unui șarpe boa (Rusia), magnetizată, fără voință de a fugi, de a se salva, așteptând că „partenerii” vor îndepărta pericolul. „Ce noroc că ucrainenii nu sunt ca noi”, exclamă editorialistul. El dezaprobă zigzagurile legate de „Ziua Victoriei”, dar și faptul că Republica Moldova a decis să iasă doar din Convenția cu privire la Adunarea interparlamentară a statelor CSI, nu și să denunțe participarea la statutul CSI. „Unii reprezentanți ai partidului de guvernământ se justifică spunând că merg pe urmele Ucrainei, numai că Ucraina nu are vreo relație cu tratatul CSI din 1993, pentru că nici nu l-a semnat”, precizează Nicolae Negru.
Europa Liberă explică noile reguli pentru comercianți, care nu vor mai putea activa în baza patentei de întreprinzător de la 1 iulie. Cea mai mare schimbare pe care vor s-o aducă autoritățile este să asigure o transparență în ceea ce ține de calitatea mărfurilor și a serviciilor, obligând comercianții să dețină echipamente de casă și de control, se spune în articol. Costul aparatelor de casă va fi compensat de stat. Noile modificări vizează aproape 5.000 de titulari de patente. Anterior, reprezentanții acestora, care au purtat discuții cu autoritățile, au spus că nu sunt de acord să dețină aparate de casă.
Jurnaliștii ziarului Expresul au încercat să afle ce se întâmplă cu incineratorul de deșeuri medicale din Călărași pentru construcția căruia, în ultimii doi ani, s-au cheltuit peste jumătate de milion de lei, din bani publici, dar care rămâne nefuncțional, pentru că nu are toate actele în regulă. Încăperea unde ar urma să fie amplasat incineratorul cumpărat de spitalul raional a fost construită, fără autorizație și certificat de urbanism. Întrucât spitalul a trecut în subordinea Ministerului Sănătății, Consiliul orășenesc Călărași urmează să aprobe transmiterea clădirii către spital pentru a rezolva problema. Între timp oamenii care locuiesc în vecinătatea Spitalului raional Călărași se plâng în continuare de fumul insuportabil ce vine de la incineratorul vechi, aflat pe teritoriul spitalului.