Economic

Ministerul Energiei: 35 de mii de contoare inteligente vor fi instalate în mai multe localități

35 de mii de contoare inteligente pentru energia electrică vor fi instalate în mai multe localități din Republica Moldova. Un proiect pilot a fost lansat astăzi, iar programul face parte din planul național de digitalizare a sectorului energiei, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În cadrul acestei inițiative vor fi instalate contoare în instituții publice și gospodării casnice, pentru a ajuta la măsurarea și eficientizarea consumului real de energie. Ca urmare, electrocasnicele inteligente vor putea citi tarifele și vor folosi energia electrică, atunci când va fi mai ieftină. Datele din contorul inteligent vor ajunge securizat și fără greșeli la furnizor.

Primul contor a fost instalat deja la Guvern. Acesta măsoară consumul de energie la anumite intervale, iar pe viitor va permite introducerea tarifelor diferențiate în funcție de oră. Instalarea primului contor în clădirea Executivului este un gest simbolic, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. Aceste contoare inteligente sunt produse în Republica Moldova, iar compania respectivă le exportă și în alte 60 de țări, a mai precizat ministrul.

„Contorizarea smart ar permite o mult mai bună precizie și o mult mai bună ofertă din partea furnizorilor. Dacă nu o să apară agregare a consumului și furnizori care să vină cu oferte alternative de preț de energie, nu o să se poată măsura exact ce, când și unde s-a consumat. Cu cât mai mult vrem să integrăm regenerabile în rețea, cu atât mai important devine rolul consumatorului. Este un pas mic pe un drum foarte mare, dar extrem de important”, a precizat Victor Parlicov.

Acest proiect pilot își propune să transforme rețeaua națională în una inteligentă și să ofere mai multe avantaje și beneficii pentru consumatori, a precizat reprezentanta rezidenta a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova, Daniela Gasparikova. Proiectul dat este lansat cu sprijinul PNUD și va fi integrat în mai multe localități din țară.

„Pentru mulți parteneri, aici, în Republica Moldova, susținerea țării întru realizarea obiectivului de securizare a sectorului energetic este o prioritate de termen lung. Suntem aici să prezentăm această intervenție cu privire la contorizarea inteligentă, care, credem noi, va fi un catalizator pentru preluarea tehnologiilor inteligente în sectorul energetic al Republicii Moldova”, a punctat Daniela Gasparikova.

În Republica Moldova se deschid mai multe oportunități pe piața energetică și acestea trebuie valorificate, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, la evenimentul de lansare a proiectului pilot.

„Și eu mă bucur nespus de mult pentru faptul că am ajuns aici. Am o rugăminte acum la instituții, să pregătim reglementările cât de curând, așa încât ceea ce avem noi din punct de vedere tehnologic să poată deja să funcționeze. Asta are un impact foarte mare asupra economiei energetice, dar și asupra economiei în general”, a declarat Dorin Recean.

Potrivit reprezentanților de la Ministerul Energiei, cele 35 de mii de contoare reprezintă 3 la sută din numărul de consumatori de energie electrică din țara noastră. Proiectul este lansat pe o perioadă de 12 luni, iar ulterior ar putea fi extins.

În Uniunea Europeană, peste 50 la sută de contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului cu până la 15%.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult