Circa 18 mii de ruși s-au refugiat în țara noastră de la începutul războiului: Câți dintre aceștia dețin și cetățenia Republicii Moldova
De la începutul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, peste 57 de mii de persoane au intrat în Republica Moldova, în baza pașapoartelor rusești, dintre care 18 mii au rămas pe teritoriul țării. Poliția de Frontieră precizează că două treimi dintre aceștia dețin și cetățenia Republicii Moldova.
În același timp, Inspectoratul General pentru Migrație ne-a informat că, de la începutul războiului din Ucraina, 272 de cetățeni ai Federației Ruse au solicitat azil în țara noastră.
Timofei este un tânăr de 22 de ani care a emigrat în Republica Moldova, împreună cu soția, deoarece aici locuiește bunicul său. El spune că îi place aici și vrea să dobândească cetățenia moldovenească.
„După ce a început mobilizarea în Rusia, am luat decizia de a părăsi țara, deoarece nu doream să particip la război. Din fericire, fiind student, nu eram înregistrat în baza de date a celor mobilizați, ceea ce mi-a permis să trec granița fără probleme.
Am ales Republica Moldova, deoarece bunicul meu este moldovean și locuiește aici. Am trecut cu succes frontiera și am obținut un permis permanent de ședere, astfel că pot locui în prezent în Republica Moldova. La punctul de trecere a frontierei, am prezentat certificatul care atestă faptul că bunicul meu locuiește în această țară, ceea ce ne-a facilitat trecerea prin vamă.
Am venit aici împreună cu soția mea și ne dorim să obținem cetățenia Republicii Moldova, apoi să ne facem acte românești. Suntem încântați de Republica Moldova și credem că avem șanse mari să ne realizăm aici“, a menționat Timofei, cetățean al Federației Ruse stabilit în Republica Moldova.
Rusia înregistrează cel mai mare val de emigrare a populației din ultimele decenii, potrivit unei analize recente realizate de jurnaliștii de la BBC. Ei susțin că rușii și-au părăsit țara, fie din cauza riscului de a fi mobilizați pe front sau pentru că nu sunt de acord cu invazia Federației Ruse în Ucraina.
Kremlinul a negat, prin intermediul purtătorului de cuvânt al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov, că rușii au plecat în număr mare pentru a evita mobilizarea.
Pentru a nu reveni în țară, tot mai mulți cetățeni din Rusia încearcă să obțină permis de ședere în alte țări, pentru a putea avea un loc de muncă și a-și asigura traiul. Cel puțin 155.000 dintre aceștia au primit anul trecut permise de ședere temporară în țările europene, Turcia și CSI.
Revista Forbes citează însă surse din administrația rusă care susțin că între 600.000 și 1.000.000 de persoane au părăsit țara în 2022. Autoritățile britanice admit că ar fi vorba de 1,3 milioane de oameni.
Primul „val” al exodului rușilor a avut loc în primele luni de război, în primăvara anului 2022, urmat, în vara aceluiași an, de un „al doilea val”.
În luna septembrie, președintele Putin a decretat mobilizare „parțială”, în urma căreia bărbaților ruși între 18 și 65 de ani li s-a interzis să părăsească țara. La fel, companiile aeriene ruse au primit interdicție să mai vândă bilete bărbaților ruși aflați în această categorie de vârstă. La doar o zi după decretarea mobilizării parțiale, cozi uriașe de mașini s-au format la aproape toate vămile terestre ale Federației Ruse. La frontiera Rusiei cu Finlanda, vameșii finlandezi au raportat un „număr excepțional” de ruși care au trecut granița în cursul nopții.
Potrivit BBC, autoritățile ruse încearcă să minimizeze efectul acestui exod de cetățeni, majoritatea dintre care provin din medii educate și bine plătite. Principala bancă a Rusiei, Alfa Bank, estimează că 1,5% din întreaga forță de muncă a țării a emigrat doar în ultimul an. În primele luni de război, rușii au retras din conturile bancare 1,2 trilioane de ruble (circa 15 miliarde de dolari), conform Băncii Centrale. Experții internaționali susțin că un astfel de fenomen nu s-a mai întâmplat în Rusia de la criza economică din 2008.