Social

Doctorul familiei// Ziua Donatorului de Sânge

Ziua Donatorului de Sânge este celebrată anual la data de 14 iunie și este un prilej în plus de a îndemna oamenii să doneze sânge sau plasmă sangvină. Acest obicei are mai multe beneficii, atât pentru pacienții ce au necesitatea de a fi transfuzați cât și pentru donator. Cu informații suplimentare urmează Pavel Cepraga.

Donarea de sânge este benefică pentru pacienții traumatizați cu hemoragii, adică pierderi de sânge, pentru pacienții cu boli hematologice, oncologice și multe alte afecțiuni. Procedura este inofensivă pentru donator, ba chiar și utilă. Cine poate dona sânge și ce beneficii are această procedură vă spune Luminița Dediu, hematolog.

„Sunt câteva condiții de eligibilitate pentru a dona sânge, să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani, să ai o greutate de minim 50 kg, să ai tensiunea arterială între 100 și 180 mm/Hg, să nu fi suferit de intervenții chirurgicale în ultimele șase luni, femeile să nu fie însărcinate”, a menționat Luminița Dediu.

Donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuează riscul de boli cardiovasculare și chiar de cancer.

Cu ocazia unei donări de sânge se produce arderea a 650 kcal.

În plus donatorii sunt verificați la prezența hepatitei virale B și C, HIV/SIDA și sifilis.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult